DR. HORVÁTH ÁGNES

Full text search

DR. HORVÁTH ÁGNES
DR. HORVÁTH ÁGNES egészségügyi miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen, hogy a képviselő úr ugyanabban a felelősségteljes hangnemben folytatja a feltett kérdések sorát, mint ahogy azt tette az MDF írásbeli kérdéseiben is.
Nagyon fontos kérdés az, hogy mik a garanciák arra, hogy valóban semmiképpen ne lehessen válogatni az ügyfelek között, ne lehessen ügyfeleket egymás előnyére vagy hátrányára előnyben vagy hátrányban részesíteni.
Többfajta megoldás kínálkozik a kockázatszelekció kiszűrésére, amelyeket egyébként mind-mind alkalmazni kívánunk. Alapelv lesz az átalakuló rendszerben, hogy valamennyi pénztár rendelkezik elsődleges területi felelősséggel, de emellett valamennyi biztosítottnak lehetősége van arra, hogy pénztárat válasszon. A pénztárválasztásnál a választókat kötelező fogadni, azaz nem lehet őket elutasítani. Az első garancia tehát megjelenik a szabad választásban.
A második garancia a szabad választás mellett, hogy ezeket a választásokat, különösen az átlépéseket nagy kockázatú betegnél az Egészségbiztosítási Felügyelet, amelynek megmarad a működése, de funkciója erősödik a biztosítási rendszer felügyelete terén is, ezeket az átlépéseket, kilépéseket külön ellenőrzi.
Egy harmadik garancia pedig a fejkvótarendszer bevezetése, hiszen a fejkvótarendszer az a rendszer és az a módszer, ahogyan a kockázatszelekciót gyakorlatilag csillapítani, mentesíteni lehet, amivel a különböző kockázatú betegek közötti kockázatok teljesen kiegyenlíthetőek aszerint, hogy mekkora csoportképzés zajlik, azaz milyen tényezők szerint képzünk kockázatot.
(16.10)
Az alapvető csoportképzési tényező a kor és a nem, de emellett tervezzük szocioökonómiai faktorok, terület szerinti, illetve megbetegedés szerinti kockázatok figyelembevételét is, és majd folytatom a következő egy percben.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit