DR. OLÁH LAJOS

Full text search

DR. OLÁH LAJOS
DR. OLÁH LAJOS közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Amint azt két héttel ezelőtt a miniszter úr egy hasonló tárgyú azonnali kérdésre reagálva elmondta, az Emfesz ez idáig minden egyes szállítási kötelezettségét teljesítette. Jelenleg nem látunk olyan tényezőket, amelyek miatt bármilyen rendkívüli intézkedést kellene tenni.
Ugyanakkor az is köztudott, hogy a társaság tulajdonosi körében történt változásokkal kapcsolatos kérdések jogi hátterét bírósági eljárás keretében vizsgálják. A képviselő úr interpellációja tele van találgatásokkal, sajtóhírekre való hivatkozással, amelyeket az említett bírósági eljárás feltehetően tisztáz majd. Mivel folyamatban levő nyomozásról van szó, nem tartom célszerűnek, hogy bármiféle találgatásba bocsátkozzunk. Ugyanúgy nem gondolom, hogy az energetikáért felelős miniszternek, államtitkárnak kellene válaszolnia a képviselő úr azon kérdésére, hogy a korábbi pénzügyminiszter úrnak köze volt-e az Emfesz vezérigazgatójának letartóztatásához, vagy sem. Én személyesen nem hiszem, hogy bármilyen alapja lehet a dolognak.
A földgázpiac megnyitása helyes döntés volt, amelynek előnyeit a versenypiaci kereskedők ügyfeleként több mint 100 ezer lakossági fogyasztó és jelentős számú kis-, közép- és nagyvállalkozás élvezi. A verseny további pozitív hatásaként értékelhető, hogy több hagyományos piaci szereplő is kedvezményeket ajánl fogyasztóinak.
Az Országgyűlésnek, a kormánynak, továbbá a hatósági feladatokat ellátó Magyar Energia Hivatalnak közös feladata, hogy olyan jogszabályi környezetet alakítson ki, amely biztosítja a verseny érvényesülését, ugyanakkor megfelelő módon lehetőséget ad az esetleges veszélyek kiküszöbölésére. Ilyen lehet például az év elején bekövetkezett importszállítások megszakadása, amelyet Magyarország a térség országaihoz képest a legkisebb veszteséggel vészelt át. Mindez a megfelelő szabályozási és műszaki felkészülésnek volt köszönhető.
Piaci körülmények között nem zárható ki, hogy egy engedélyes működése ellehetetlenüljön. Ezen kockázat kiszűrése érdekében a Magyar Energia Hivatal folyamatosan nyomon követi az engedélyesek tevékenységét. További biztosíték, hogy a földgázellátásról szóló 2008. évi törvény lehetőséget nyújt egy esetlegesen előálló ilyen jellegű zavar kezelésére.
Kérem a képviselő urat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit