DR. SZÉP BÉLA

Full text search

DR. SZÉP BÉLA
DR. SZÉP BÉLA, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tegnapi, november 16-ai ülésén vitatta meg a polgári törvénykönyvről szóló törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot. A bizottság többségének álláspontja szerint a jogbiztonság szempontjából megnyugtató a törvényjavaslatnak az a megoldása, amely szerint fokozatosan, három időpontban lépne hatályba az új Ptk.
A hatályba léptetés időpontjának meghatározásakor szükséges figyelembe venni azt a tényt, hogy az új normaszöveg jelentős részben nem forradalmian új rendelkezéseket tartalmaz, hanem a már ismert rendelkezéseket egészíti ki olyan szabályokkal, amelyek a bírói gyakorlat során kristályosodtak ki, váltak a mindennapi joggyakorlat részévé, pótolva a hatályos joganyag hiányosságait. A jogbővítő rendelkezéseknek a mielőbbi hatályba léptetése is indokoltnak tűnik, ugyanakkor az előzmény nélküli, új jogintézmények tekintetében pedig indokolt hosszabb, legalább egyéves felkészülési idő biztosítása.
Az érdeklődő nyilvánosság az előkészítés és a parlamenti tárgyalás teljes folyamata alatt megismerkedhetett az új kódexszel, hiszen az az Igazságügyi Minisztérium és a parlament honlapján is folyamatosan elérhető, megismerhető volt.
A jogászi szakma hatékony felkészítése kapcsán a bizottság megállapította, hogy a költségvetési törvényjavaslatban megfelelő összeg áll rendelkezésre a felkészítő tanfolyamok lebonyolítására, a bíróképző akadémia képzései pedig már megkezdődtek, jelenleg is folynak.
A vita eredményeként a bizottság a törvényjavaslatot 15 igen szavazattal, 12 nem szavazat ellenében általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit