KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a törvényjavaslat is egy képviselői önálló indítvány formájában került benyújtásra. Az átgondolatlanság, a kapkodás az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényhez hasonlóan itt is érzékelhető.
A törvényjavaslat a 2007. évi XVII. törvényt módosítja, pontosabban kiegészíti egy 73/A. §-sal, amely a “nemteljesítési bírság” címet viseli. Az indokolásban többek között ez áll: “Magyarország a közösségi jogszabályokban előírt rendnek megfelelően előzetesen bejelentette az Európai Unió bizottságának, hogy 2010-ben egyes kiemelt válságágazatok - tej, zöldség, gyümölcs, dohány - esetében élni kíván a 73/2009/EK tanácsi rendelet 68-69. cikkeiben foglaltak szerinti különleges támogatási lehetőséggel.”
Egyetértek azzal, hogy a közösségi jogszabályok értelmében ennek a nemzeti programnak önállónak kell lennie, és nemteljesítés esetén a szankciórendszer sem épülhet a közösségi forrásból nyújtott támogatás visszatartására, vagyis szükséges egy önálló szankciórendszer kialakítása. Azonban hangsúlyozom: ezt a törvényt idén nyáron már módosította az Országgyűlés. Akkor érdekes módon a 73. § (1) bekezdése módosult, most pedig pár hónappal később a 73/A. §-sal fog minden bizonnyal kiegészülni a jelenlegi törvényjavaslat értelmében. Ha így haladunk, ehhez a törvényhez is hozzá kell nyúlni legalább félévente, az élelmiszerláncról szólóhoz hasonlóan.
Félreértés ne essék, a tej- és zöldség-gyümölcs ágazat támogatási lehetőségeinek bővítésével teljes mértékben egyetértünk. Hiányoljuk azonban - amit már a 2010. évi költségvetés tárgyalásánál is szóvá tettünk - az iskolatej, iskolagyümölcs vonatkozásában az Európai Unió által engedélyezett és esetükben igencsak indokolt magasabb támogatási lehetőség biztosítását.
A törvényjavaslat indokolása egyébként helyesen hivatkozik a 69. cikkben szereplő 2009. augusztus 1-jei határidőre, és az is igaz, hogy Magyarország határidőn belül bejelentette az Európai Unió Bizottságának, hogy élni kíván a különleges támogatási lehetőséggel. Csakhogy a 73/2009/EK tanácsi rendelet már 2009. január 31-e óta olvasható az Európai Unió hivatalos lapjának 16. oldalán, vagyis némi előrelátással már a 2007. évi XVII. törvény nyári módosításába is bekerülhetett volna a jelenlegi kiegészítés.
A törvény új 73/A. §-ának (2) bekezdésébe a törvényjavaslat szerint a következő szöveg kerül: “Az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség megszegése esetén az ügyfél a mulasztással arányos nemteljesítési bírsággal sújtható. A bírság mértékének megállapításánál munkaóránként legfeljebb 1200 forint vehető figyelembe.” Itt a konkrét összeg törvénybe történő beemelése megint csak a későbbi módosításokat valószínűsíti. A törvény mindig az inflációhoz fog igazodni? Nem lenne célszerűbb rendeletben szabályozni a bírság konkrét mértékét?
Ezzel a (2) bekezdésben szereplő 1200 forinttal más baj is van. Ellentmondásba kerülhet bizonyos esetekben a (3) bekezdéssel is. A (3) bekezdés szerint a nemteljesítési bírság kiszabásánál a 71. § (5) bekezdésében foglaltakat kell megfelelően alkalmazni. A 71. § (5) bekezdésében pedig többek között ez áll: “A körülmények mérlegelése alapján a mulasztás súlyához igazodó bírságot kell kiszabni, vagy a bírság kiszabását mellőzni.” Kérdezem: mi van akkor, ha a mulasztás súlyához igazodó bírság munkaóránként több mint 1200 forint lenne?
Hangsúlyozom: átgondoltabban, körültekintőbben kellene a törvényjavaslatokat benyújtani, s akkor talán nem kellene ilyen gyakran módosítani a törvényeket.
S ha már hivatkozott a törvényjavaslat a 73/2009/EK tanácsi rendeletre, bár nem egészen ide tartozik, de fel kell hívnom képviselőtársaim figyelmét annak a (11) bekezdésére. Ez megállapítja, hogy a közvetlen jövedelemtámogatás mezőgazdasági termelők közötti elosztásánál a kifizetések jelentős részét viszonylag kis számú nagyobb kedvezményezett kapja, és a nagyobb kedvezményezetteknek nem ugyanolyan mértékű támogatásra van szükségük ahhoz, hogy hatékonyan megvalósuljon a jövedelemtámogatási célkitűzés. A nagyobb kedvezményezettek könnyebben működnek alacsonyabb támogatási szint mellett is.
Visszatérve a törvényjavaslatra: az említett érvek alapján a törvényjavaslat zárószavazásánál tartózkodást javasolok.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit