KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Képviselő úr kérdezte, hogy ismerjük-e az “Út a munkához” programot. Én ismerem, és tisztelettel jelentem, mintegy 230 ezer rendszeres szociális segélyezett volt ebben az évben, ez év április 1-jével, amikor elindult ez a program, és a program keretében 97 ezer ember dolgozott ez év augusztusában. Azt gondolom, hogy ha százezer ember, százezer olyan ember, aki valóban éveken keresztül nem végzett semmiféle olyan tevékenységet, amely arra utalt volna, hogy a nyílt munkaerőpiacon ténykedik, akkor ez egy komoly eredmény. Ezek szerint képviselő úr nem ismeri az “Út a munkához” programot, én meg ismerem.
Azt egy percig nem vitattam, hogy egy család egzisztenciáját leginkább az determinálja, hogy abban van-e kereső tevékenységet folytató felnőtt családtag. Azt egy percig nem vitatom, hogy a gyermekek testi és szellemi fejlődését leginkább a táplálékhoz, a jó táplálékhoz való hozzájutás determinálja. Éppen ebből a megfontolásból, kedves képviselőtársaim, engedjenek meg néhány számszerű adatot: jelenleg Magyarországon közel 1 millió gyermek vesz részt a közétkeztetésben, ebből kedvezményes étkeztetésben 370 ezer gyermek, bölcsődében 9 ezer gyermek, óvodában 120 ezer gyermek, általános iskolában 240 ezer gyermek.
Kedves Képviselőtársaim! A kedvezményes étkeztetésen belül mintegy 204 ezer gyermek étkezik ingyenesen, ebből bölcsődében 5 ezer gyermek ingyenesen étkezik. 2009-ben mintegy 530 ezer gyermek jogosult rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre. Szeretném megjegyezni azt is, kedves képviselőtársaim, hogy ezen kedvezmény biztosítása természetesen nem pénzbeli juttatást jelent, hanem egyéb szociális támogatásokat és kedvezményeket. Szeretném elmondani azt is képviselőtársaimnak, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők évente két alkalommal, júliusban és novemberben kiegészítő támogatást kapnak mintegy 5800-5800 forint összegben, illetve a kiegészítő gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyámok szintén júliusban és novemberben 8400-8400 forint egyszeri támogatásban részesülnek.
Kedves Képviselőtársaim! Bizonyára nem kerülte el a figyelmüket, hogy ebben az évben kétszer annyi pénzt fordítottunk a rászoruló gyermekek nyári étkezésére, mint eddig bármikor, 2,4 milliárd forintot biztosítottunk a települési önkormányzatok számára, hogy legalább napi egy meleg ételt tudjanak adni a gyermekeknek. Ez kétszer annyi támogatás, mint az előző évben volt, és reményeim szerint, ha képviselőtársaim elfogadják ma a jövő évi költségvetést, jelentem tisztelettel a jövő évi költségvetésben is benne szerepel ez a támogatási összeg. (Nagy zaj, az elnök csenget.) Ez lehetővé teszi számunkra, hogy mintegy 130 ezer gyermek ingyenesen étkezzen a nyári szünidő teljes időtartama alatt.
Meg kell említeni két olyan futó programot, amely szintén a rászoruló gyermekek ellátását biztosítja. Az egyik a “Biztos kezdet” program, a másik az óvodakezdési támogatás, amelynek eredményeképpen jelenleg több gyermek jár óvodába, mint eddig bármikor, és akik járnak, azok rendszeresen járnak. Azt gondolom, ezek az intézkedések mind-mind azt a célt szolgálják, amit annak idején a nemzeti stratégiában megfogalmaztunk, hogy legyen jobb a gyermekeknek.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit