MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy ez a költségvetés a jövő költségvetése. Azért a jövő költségvetése, mert stabilitást hoz az országnak, mert a versenyképességét növeli ennek az országnak, és erre nagyon nagy szükség van a mostani időszakban. De nemcsak ezért, hanem azért is, mert a negatív társadalmi hatásokat csökkenteni kívánja ez a költségvetés. (Németh Szilárd: Na és hogyan?) És ahogy hallgattam ellenzéki képviselőtársaim felszólalását, valóban, az megerősödött bennem - de ez nem feltétlenül baj -, hogy mi itt teljesen két külön világban gondolkodunk.
Látható módon önök egyhuzamban, folyamatosan csak a múltról beszélnek. Arról beszélnek, hogy mi történt a múltban, és egyetlenegy mondat nem hangzott el arról, hogy és akkor önök mit tennének a jövőben, hogyan képzelnék el e helyett a költségvetés helyett adott esetben az ország jövőjét. Ez azért nagyon fontos, mert nagyon sok hivatkozás történt az önök részéről az elmúlt időszakban közgazdászokra, különböző számokra. Azt gondolom, hogy egyszerre nem lehet egymással ellentétes dolgokat számon kérni egy adott kormányzati cselekvésen. Ha van körülbelül majdnem 2 ezer darab módosítója a Fidesznek és az ellenzéki képviselőknek, amelyek közül - csak teszem hozzá - több ugyanazt a forrást osztotta el tizenötször, hússzor (Pettkó András: Egyiket sem szavazták meg!), vagy éppen olyan forrásátcsoportosítást kért, ami már megvalósult egy adott projekt tekintetében, vagy olyan forrást akar átcsoportosítani, amit már eldöntöttünk, hogy európai uniós forrásból finanszírozunk, tehát nem olyan nagy figyelemmel készítették ezeket a módosítókat; látható, hogy inkább a mennyiségre, mint a minőségre hajtottak. Eközben nem lehet azt mondani, hogy akkor az eurót meg minél gyorsabban vezessük be, hiszen ahhoz pont a költségvetési hiányt, az államadósságot és még sok minden mást csökkenteni kellene.
Szóba jött a jobboldali közgazdászoknak úgymond mértékadó véleménye. Én azt nem egészen értem, hogy Járai Zsigmond úr miért nem kérte számon a Fidesz-frakción, amikor 2006-ban nem kívánta támogatni a Fidesz-frakció egyetlenegy reformértékű lépését sem a kormánynak.
(13.40)
Miért nem állt elő akkor Járai Zsigmond és az összes többi nagy tiszteletben álló jobboldali közgazdász, hogy meggyőzze az összes jobboldali képviselőt arról, hogy az az ország érdeke, hogy igenis takarékosan járjunk el, hogy feszes költségvetést csináljunk, és hogy például az egészségügyben és sok minden más területen, az önkormányzatoknál, a közigazgatásban rendet tegyünk, és takarékosságra ösztönözzük ezeket a nagy ellátórendszereket? Azok a mondatok, amelyeket most hallunk vagy olvasunk fizetett politikai hirdetésként az újságokban, akkor volnának hitelesek, ha két-három évvel ezelőtt is hallhattuk volna ezektől a közgazdászoktól, és folyamatosan arról győzködnék a Fidesz képviselőit, hogy eszerint járjanak el a parlamenti szavazáskor.
Azt gondolom, teljesen természetes, hogy egy költségvetési vitában nagyon sok észrevétel hangzik el, én mégis azt mondom, hogy ez egy jó szívvel vállalható költségvetés, amely a nemzet érdekét szolgálja. Éppen ezért én is szeretném megköszönni képviselőtársaimnak, hogy ebben nagyon komolyan részt vettek, és javaslataikkal jobbá tették a különböző szakmai elképzeléseket.
S igenis van baloldali karaktere ennek a költségvetésnek. Azért van, mert járulékot és adót csökkent. Nem egészen értem, hogy miért nem tudta támogatni a Fidesz-frakció ezeket az intézkedéseket, ha egyszer mást se hallunk a médiában, mint azt, hogy önök is ebben gondolkodnak. Akkor szerintem lehet azt mondani, hogy ez egy lépés. Lehet, hogy önök nagyobbat lépnének, de az irány ettől függetlenül még helyes. Nagyon örültem, amikor Hargitai képviselőtársunk végre elismerte, hogy a kormány egy adóátrendezést hajtott végre. E mögött az a megfontolás állt, hogy a jövedelmet terhelő adókat szeretnénk a forgalmat terhelő adókkal és a vagyoni típusú adókkal helyettesíteni és a súlypontot oda áthelyezni, mert úgy gondoljuk, az a helyes, ha a gazdagabbak többet fizetnek, illetve azok, akik többet fogyasztanak, szintén többet fizetnek. És az a helyes, hogy ha azoknak, akik a munkájukból, a bérükből élnek, több marad a borítékjában. Örülök, hogy ezt végre egyszer kimondta ön is, és elfogadták ezt az álláspontot.
Azt is gondolom, ez annyiban is egy történelmi költségvetés, hogy nem választási költségvetést készítettünk. Önök könnyen átsiklanak a fölött a tény fölött, hogy önöknél volt kétéves költségvetés is - olyat se ismertünk választások előtt -, ami aztán egy eléggé felpuhult költségvetéssé vált. Ez a mostani költségvetés azt mindenféleképpen megalapozza, amiről miniszterelnök úr beszélt, hogy a következő kormány biztos alapokon kezdheti meg a munkáját, hiszen nem engedtük el a költségvetést, nem dobtuk be a gyeplőt, hanem bizony egy feszes és takarékos költségvetést készítettünk, amiről ma azok az elemzők, akikre sok fideszes képviselő sok esetben hivatkozott az elmúlt egy évben, azt mondják, hogy ez az ország érdekéből szemlélve egy helyes és tartható költségvetés.
Továbbra is azt kérem a fideszes képviselőtársaktól, hogy segítsék ezt a munkát, segítsék az ország stabilizálását, segítsék azt, hogy az ország versenyképesebben kerülhessen ki ebből a krízisből. Ezt például ma azzal kezdhetnék, hogy megnyomják az igen gombot a költségvetés szavazásánál.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit