DR. OLÁH LAJOS

Full text search

DR. OLÁH LAJOS
DR. OLÁH LAJOS közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma által a szomszédos országokhoz fűződő közlekedési kapcsolataink erősítéséről szóló országgyűlési határozati javaslattervezetben foglaltakkal a kormány egyetért, a képviselői önálló indítványt támogatja.
A határ menti térségek a határvonalak mindkét oldalán periferikus helyzetben voltak mindaddig, amíg az országhatárok nem csupán adminisztratív, hanem fizikai akadályt is jelentettek az országok közötti kommunikációban. Az ellenőrzés-centrikus határvédelem miatt csak kevés számú és rendkívül költséges határátkelőhely épülhetett meg, ami a kapcsolatok bővítését korlátozottan tette lehetővé. Ez a helyzet az európai integráció erősödésével a ’90-es években lényegesen megváltozott, amikor is újabb és újabb igények jelentkeztek az ideiglenes vagy állandó határátlépési lehetőségek megteremtésére.
(17.50)
Folyamatosan bővültek az uniós forráslehetőségek is, majd a schengeni egyezményhez történő csatlakozásunkkal az adminisztrációs korlátok is enyhültek. Az igények, illetve a lehetőségek bővülését a kormányzat és ezen belül a közlekedésért felelős tárca folyamatosan követte. Részben az előkészítési, részben pedig a fizikai megvalósítás területén történt jelentős előrelépés az elmúlt években. 2002 óta több kormányhatározat is született a kapcsolatok bővítésének szükségességéről, illetve az ezzel összefüggő feladatokról.
Tényleges eredményekről is be lehet számolni. A közlekedési tárca megrendelésére 2003 és 2006 között megtörtént a teljes határvonalon a közúti kapcsolatok bővítésére irányuló igények felmérése. Ennek aktualizálására már a Miniszterelnök Hivatal megbízásából a 2008. évben került sor. Az igények összegyűjtése mellett a projektek szakmai és társadalmi értékelése is megtörtént, amely a priorizáláshoz nyújtott segítséget. A felméréssel párhuzamosan megkezdődött a legnagyobb prioritású projektek előkészítése, amely folyamán 2004 és 2008 között 18 projekt meg is valósulhatott, részben EU-támogatásból, részben költségvetési forrásból. Az építések mellett 2008 végéig összesen 76 projekt előkészítésében történt előrelépés, amelyen belül 54 projekt műszaki tervei is elkészültek.
Az országgyűlési határozati javaslat elfogadása az eddigi kormányzati intézkedések megerősítését jelentheti, egyben a jövőre vonatkozó feladatok kijelölésében is segítséget nyújthat. A szükséges lépések közé tartozik, hogy a szomszédos országokkal a fejlesztési elképzeléseinket szakértői szinten egyeztessük, illetve a legfontosabb kérdésekben a megállapodásokat megköthessük. Az államhatárról szóló 2007. évi törvény a határátmenetek létesítését államközi egyezmény megkötéséhez köti, ezért ennek időigényével is számolni kell.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit