VÁGÓ GÁBOR

Full text search

VÁGÓ GÁBOR
VÁGÓ GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én most azokról fogok szólni, akik az önök adóátrendezésének az egyik legnagyobb vesztesei: a szegény sorban lévő emberekről, és igazából arról, hogy az ő lakhatási lehetőségeiket mennyire megnehezíti az a költségvetés, amely most itt előttünk van.
Egyrészt a szociális bérlakásrendszer fejlesztéséről egy szó sincs benne, pontosabban nagyon kevés az a tétel, ami benne van, és az a legszörnyűbb, hogy az utóbbi évtizedekben ahogy elkótyavetyélték az önkormányzati vagyont, ennek a fejlesztésére most nem fordítanak kellő energiát és figyelmet.
A másik pedig, hogy az LMP úgy gondolja, a gázártámogatások rendszerét át kellene alakítani, mert a jelenlegi rendszer egyrészt ökológiailag is káros, másrészt a pazarlásra ösztönöz, harmadrészt szociálisan nem azokat célozza meg, akik például vidéken mélyszegénységben élnek, és fával fűtenek. Ehelyett igazából a lakásfenntartási támogatásokat kellene növelni szerintünk, egyrészt magát a támogatás mértékét, másrészt pedig az igénybevevők körét is ki kellene szélesíteni.
A legnagyobb probléma az, hogy ketyeg a nemzeti eszközkezelő által igazából nem megoldott probléma, hogy a devizahitelesek április 15-e után fedél nélkül maradnak. A nemzeti eszközkezelő kérdése pedig amilyen jó marketingfogás volt a Fidesz részéről, annyira nem látszik ebből a költségvetésből, hogyan is fog ez megvalósulni.
A hajléktalanügyről is szeretnék egypár szót szólni. A hajléktalanügyi stratégiára elméletileg november 30-áig volt kitűzve határidő, de ahogy ebből a költségvetésből látszik, a hajléktalanügyi stratégia eléggé erősen a gyurcsányi korszaknak a közvetlen folyománya, hiszen ahogy látjuk, ahogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok, úgy önök is a normatívát befagyasztották, azaz reálértéken csökkent. Márpedig a szociális bizottság legutóbbi kihelyezett ülésén láthattuk, hogy a hajléktalanellátással foglalkozó szakemberek már így is évek óta riogatnak, hogy ez az egész szociális rendszer recseg-ropog, és több pénz volna szükséges arra, hogy a hajléktalanokkal valóban megfelelően, úgy tudjanak foglalkozni, hogy visszavezessék őket a társadalomba.
Másrészt az is problémának látszik, hogy habár a Hajléktalanokért Közalapítványra külön sor van a költségvetésben, de a közalapítványban az már nyílt titok, hogy meg fog szűnni maga a közalapítvány. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm szépen a szót.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit