VÁGÓ GÁBOR

Full text search

VÁGÓ GÁBOR
VÁGÓ GÁBOR (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót.
Az előbbi purparlé is világosan rávilágít arra, hogy ez a törvény nem kellőképpen van előkészítve. Ha már az ajánlási pontok sem stimmelnek, ha már azt az érdemi társadalmi vitát is megspórolják, akkor mi lesz itt folyamatosan a sarkalatos törvények dömpingjével? Most elindul majd ez a folyamat, aminek ez az első ÁSZ-törvény egy ékes példája, előkészítetlen, saját módosítókkal szétbombázott, az ellenzéki módosítók elől minden ajtót becsukó módon megy végbe a sarkalatos törvények meghozása. Ebből látszik az, hogy a Fidesznek ez a törvénygyára, ez a törvényhengere nem a minőségi jogalkotás felé vezet minket.
De hogy az érdemi, tartalmi részre is rávilágítsak, az LMP azt szeretné, hogy az ÁSZ a korrupció elleni küzdelem egyik fő központja legyen, ehhez képest még inkább elvontak jogköröket az ÁSZ-tól, mint hogy többet adtak volna neki. Hol marad az a lehetőség, hogy az ÁSZ kőkeményen oda tudjon csapni, hogyha ilyen problémák vannak? És az is eléggé visszatetsző, hogy maga az ÁSZ szervezete be van betonozva, sőt arra is lehetőség van - ahogy eddig is -, a hosszú időtartamra választott vezetők most már duplázhatnak is utána, és nincsen benne egy olyan korlát, ami pont a függetlenséget tudná garantálni, hogy ne lehessen újráznia az elnököknek.
Az elnök-alelnök viszonyával kapcsolatos problémákat már Nyikos képviselőtársunk fölhozta, de ez igazából a legkevesebb probléma ezzel a törvénnyel. A fenntarthatósági szempontok vizsgálata is teljes mértékben kimarad, és az LMP mint egy zöldpárt nem tud elfogadni egy olyan törvényjavaslatot, ahol a közpénzek fölhasználásánál a zöld-, fenntarthatósági szempontokat a legfőbb ellenőrző szervnek, az ÁSZ-nak nem kell vizsgálnia.
Nagyon-nagyon sok olyan módosító javaslatot adtunk be, amely arra vonatkozna, hogy az Állami Számvevőszék elnöke és általa képviselve az egész Számvevőszék igenis vegyen részt a törvényhozási munkában, hogyha a közpénzügyekkel, korrupcióval kapcsolatban vagy egyéb olyan, közpénzekből finanszírozott feladatok törvényi hátteréről van szó a vitában, akkor az ÁSZ-nak igenis nemcsak kívülről, hanem belülről, a jogalkotási folyamat során is joga és kötelessége kellene hogy legyen, hogy megfogalmazza az álláspontját, hiszen ők azok - így, hogy a Költségvetési Tanácsot önök beszántották -, ők az egyetlen olyan, állami pénzből finanszírozott, nagy apparátussal rendelkező intézmény, amelyik valóban utána tud számolni a dolgoknak, és a kormányzattól függetlenül tudna számításokat elvégezni. De mint már oly sokszor láttuk, a Fidesz törvénykezési gyárát a számok nem érdeklik, így a törvénykezési folyamatból is kimarad az ÁSZ részvétele.
Nagyon sajnáljuk, hogy ilyen módon ment végbe ennek az első sarkalatos törvénynek a vitája, és csupán abban tudunk reménykedni, hogy a következő sarkalatos törvények egyrészt sokkal jobban elő lesznek készítve, sokkal több társadalmi részvétel lesz benne, és nem utolsósorban sokkal több szakmaiság.
Köszönjük a szót. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit