SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Először engedjék meg, hogy az eddig elhangzottakra reagáljak egy-két mondatban. Varga István beszédében nagyon sok minden volt, amivel maximálisan egyetértek, a nagy részével teljes mértékben egyetértettem. Idézte Antall Józsefet, aki azt mondta: reméli, hogy el fog tűnni a kettős nyelv és a hazugság. Eltűnt? Nem tűnt el az elmúlt időszakban sajnos. Hogy mi volt a változás - és azt hiszem, ebben egyetértünk, hogy különösebben mi volt a változás - az előző rendszerhez képest: annyi, hogy népköztársaság volt előtte, most meg köztársaság lett. Körülbelül ennyi lett a változás sajnos, és úgy érzem, hogy ebben valóban egyetértettünk.
Mondta az illegitim állapotot, hogy hazánk illegitim állapotban volt a német megszállástól fogva. Valóban így van, csak ha ilyen jól látjuk, és ön is ilyen jól látja, akkor fölmerül rögtön a kérdés, hogy miért nem tettek azóta semmit ennek az illegitim állapotnak a megváltoztatására. Miért nem tették meg azt, amit meg kellett volna tenni, a történelmi jogfolytonosság visszaállítását? Volt rá lehetőségük ’98-ban is 2002-ig, és lett volna lehetőségük most is kétharmados többségben, mégsem tettek erre lépéseket.
Aztán amit még el szeretnék mondani Bárándy Gergely felszólalásánál, hogy nemcsak avval takaróznak önök folyamatosan, hogy megpróbálják összemosni azokat az embereket, akiket kényszerítettek valamire, azokkal, akik a kényszerítők voltak, hanem folyamatosan Nagy Imre mögé próbálnak bújni. Pedig Nagy Imre, higgye el nekem, egy olyan ritka kommunista volt, mint fehér holló, akinek volt gerince. Mert neki volt gerince, ezt el kell ismerni, de nem kell mindig mögé bújni, mert Nagy Imre egy fehér holló volt, és akiket önök követnek, azok között nagyon-nagyon sok aljas ember volt, aki ennek az országnak nagyon sokat ártott.
Ön azt is mondta, hogy hogyan kapcsolódnak önök, akik gyerekek voltak a rendszerváltásnál, ehhez az egészhez. Úgy kapcsolódnak, hogy jogutódok. Kimondták azt, hogy önök jogutódok, innentől kezdve, amikor beléptek ebbe a pártba, akkor a belépésükkel vállalták a Horn Gyulák szellemiségét is. Tehát, hogy kapcsolódjunk Antall Józsefhez, ha önök nem ilyen szellemiségűek, akkor tetszettek volna jobban választani, és akkor most nem lennének ebben a helyzetben, mint amilyen helyzetben most jelen pillanatban is vannak.
Selmeczi Gabriella mondta, hogy 20 éves tartozás. Azon gondolkodtam, csak ezt már nem lehet bebizonyítani, hogy vajon, ha nincs a Jobbik, ha nem jutunk be a Magyar Országgyűlésbe, ha önök nincsenek kényszerben, akkor vajon mennyit kellett volna még várni az ilyen törvényekre. Vajon akkor is megtették volna-e, mert ’98-ban nem tették meg. Most, hogy a Jobbik bekerült a parlamentbe, most megtették. Én ennek örülök maximálisan, csak kérdés, hogy ha ez nem lett volna, akkor mennyit kellett volna várni.
Tehát le szeretném szögezni az elején, hogy erre a módosításra és erre a törvényre nem lenne szükség, ha a tisztelt Ház beteljesítette volna a rendszerváltás egyik legfontosabb ígéretét, és már 20-21 évvel ezelőtt eltávolította volna a korábbi kommunistákat a közéletből. Abban, hogy ez nem bekövetkezett be, sajnos ki kell mondani, hogy ludas ez a most kétharmadot szerzett Fidesz is, amelynek - szintén Selmeczi Gabriella említett 1989-et és a Hősök terét, és valóban, ott még Orbán Viktor a szovjet csapatok távozását követelte - majd utána már nem volt annyira fontos az igazságtétel, hiszen nagyon sok idő telt el, míg most erről beszélünk.
(22.50)
A rendszerváltó ellenzék, élén a mára fideszessé lett lakitelki MDF-esekkel, kereszténydemokratákkal, kisgazdákkal, liberálisokkal véleményem szerint elárulta a magyar nép szabadságvágyát, elárulta az áldozatok jogát az igazságra, amikor az úgynevezett rendszerváltás hajnalán megalkudott a gyilkosokkal, és hagyta zsíros cégvezetői pozíciókba menekülni a hajdani hóhérokat és azok leszármazottait.
Kik is voltak ezek, milyen emberek voltak ezek a hóhérok? Hajlamosak vagyunk csak arról beszélni, hogy azok csak a bűnösök, akik bármilyen ítéletet hoztak, akik meghúzták a ravaszt, akik börtönbe juttattak embereket, de ennél sokkal több áldozat van ebben az országban. Tehát sokkal több áldozat van ebben az országban azokon kívül is, akiket börtönbe zártak, akiket meggyilkoltak, akiket elüldöztek, hiszen itt családok tízezreit tették tönkre, családok tízezreit, hiszen azokat is tönkretették, akik mondjuk, csak azért nem tanulhattak tovább, nem élhettek egy olyan teljes életet, amit a tehetségük alapján élhettek volna, akik nem tudtak továbbtanulni, mert a rendszer ellenségeinek voltak titulálva, akár valamelyik szülője vagy a nagyszülei.
Tehát nagyon sok embert tettek tönkre. Egy diktatúrát tartottak fenn nagyon sokáig, hiszen ebben is, ahogy múlik az idő, hajlamosak az emberek úgy érezni, hogy hú, hát a Kádár-rendszerben azért más volt. Persze, teljesen más volt, egy diktatúrában éltünk, nem volt szólásszabadság, nem utazhattunk; nem voltak ilyen különbségek a társadalmi csoportok között, ez egyértelmű, mert senkinek nem volt szinte semmije, míg az elvtársak nagyon jól éltek ebben a világban.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek az emberek kiket szolgáltak ki. Kiszolgálták azt a vörös hordát, amely átvonult Magyarországon, amely gyilkolt, rabolt, erőszakolt, és nekik ezek voltak a barátaik. Kiszolgálták azokat, akik ’56-ban bejöttek, és leverték a szabadságharcunkat, mert a forradalmat nem tudták, hiszen a forradalom győzött, a szabadságharc viszont a mai napig tart.
Ezeknek az embereknek a barátai Sztálin elvtársai voltak, annak a Sztálinnak, akinek a kezéhez, a rendszeréhez sokkal több haláleset fűződik, mint amennyi a második világháborúban volt.
Harácsoltak, jól éltek, kiskirálykodtak ebben az országban. Emlékezzünk csak arra, hogy Apró Antal villája egy zsidó villa, amit Goldbergertől vettek el. Itt jön az álságosság, hogy ők mennyire őszinték és igazak, hiszen nap mint nap láthatjuk, mert majdnem minden napra esik egy megemlékezés, amint Gyurcsány Ferenc elmegy valamilyen holokausztmegemlékezésre, gyújt egy gyertyát, kicsit szomorkodik, majd hazamegy egy zsidótól elvett villába, ott él a mai napig Gyurcsány Ferenc ebben a villában. Tehát ebben az országban így lehetett Apró Antal lányából, hogy nem lettek elszámoltatva, a Malév igazgatósági tagja, így lettek egykori SZT-tisztekből állami vezetők, és így lehetett Apró Piroska vejéből miniszterelnök.
Ez az egyik legnagyobb mulasztása az úgynevezett rendszerváltásnak, hogy nem szolgáltatott igazságot a nemzetnek és az áldozatoknak, mert igazságos-e az, hogy azok az emberek, akik az ’56-os megtorlások irányítói, végrehajtói, hóhérai voltak, büntetlenül megússzák a ténykedéseiket? Igazságos-e az, hogy az államtól lakást, sztárnyugdíjat és kiváltságokat kapjanak még ma is, jelen pillanatban is? Igazságos-e, hogy ezek az emberek vagy a családtagjaik még a napjainkban is irányítsák a gazdaságot és a politikai élet nagy részét, számtalanszor megakadályozva, hogy az áldozatok megismerhessék az igazságot?
Igazságos-e, hogy hazánkban mindig a bűnösöknek vannak jogaik, az áldozatoknak meg csak a keserűség marad? A bűnösök ma is Audikból néznek ki az áldozataikra, amikor találkoznak egymással, még ma is óriási különbség van az áldozat és a bűnös között. Természetesen nem igazságos, sőt történelmi mulasztás, ha ezen nem változtatunk, és az előttünk fekvő törvényjavaslatban az 1. cikkely ezt megoldhatja talán, és igazságot szolgáltathat erkölcseiben, erkölcsökben és szellemiségében az áldozatoknak.
A társadalomban óriási igény van arra, hogy végre megismerhessék a múlt igaz történéseit, és hogy az emberek végre igazságot kapjanak a múltban őket ért sérelmekért, hogy végre egy kettős mérce nélküli világban élhessenek. Kettős mérce nélküli világban, mert ha a holokauszt nevében 80 éves embereket is felelősségre lehet vonni, akkor a magyar nemzet ellen elkövetett bűnökért is felelősségre kell vonni azokat, akik megérdemlik.
A Jobbik számára elfogadhatatlan, hogy az elmúlt 60 évért, az 1956-os forradalom leveréséért, majd az azt követő megtorlásokért, az elcsalt rendszerváltásért soha egyetlen felelőst nem sikerült bíróság elé állítani és felelősségre vonni. Tehát alap kellene hogy legyen hitelesen feltárni a történéseket, valós történelemkutatást végezni. Ezt a 3. cikk valószínűleg, hogyha valóban a gyakorlatban is meg fog történni, akkor rendbe teheti.
Itt én is elmondanám a Jobbik egyik legfontosabb jelszavát, amit már sokszor használtunk, és ma már kétszer hallhattuk: az igazság szabaddá tesz. Ezért kell föltárnunk az igazságot.
Elfogadhatatlan, hogy máig egykori pártszolgálatosok magukat európai értelemben vett politikusnak maszkírozva oktassanak ki minket a demokráciából. Elfogadhatatlan, hogy ezek a milliók vérén és verítékén megtollasodott kommunisták határozzanak meg fontos dolgokat hazánkban. Legyen ez a törvény az első lépés, végre kezdjük el az elmúlt 60 év elszámoltatását, és ezzel adjunk igazságot az embereknek, és adjunk igazságot Magyarországnak, mert ha szembe merünk nézni a múlttal, csak akkor kezdhetjük el a jövő építését.
Ne legyenek illúzióink, a Bauer-félék mindent meg fognak tenni, hogy ne legyen elszámoltatás, mindent meg fognak tenni azért, hogy a gyakorlatban semmit ne érjen az, amit itt most megpróbálunk elfogadni. Éppen ezért jó lenne, ha végre lezárnánk már, Gaudi képviselőtársam egyszer jelezte, és azt hiszem, Novák Előd is, hogy nyilvánosságra kellene hozni az ügynöklistákat, ismerhesse meg mindenki, hogy kik voltak a III/III-asok, kik voltak a besúgók, ne lehessen ezekkel az aktákkal a jövőben bárkit is zsarolni, és legyen mindenki tisztában azzal.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
De ahhoz, hogy megteremtődjön és valóban gyakorlatban is létrejöjjön, én úgy érzem, hogy három lábon kellene állnia az igazság megteremtésének. Az első láb az alaptörvény lehet, amit itt most jelen pillanatban elfogadunk. A második láb is már úgy néz ki, hogy készül, meglátjuk, hogy a gyakorlatban mennyire lesz használható, de legalább már elfogadás előtt van, remélem, el is fogjuk fogadni, ez az emberiesség elleni bűncselekményekről szóló törvény, de ehhez kellene egy harmadik láb is, ez pedig a kommunisták kizárása a közéletből. Ezt már a Jobbik négyszer benyújtotta, háromszor a közéletből való kizárásra, egyszer csak a sportéletből való kizárásra. Mind a négyszer önök bizottságon sem engedték át, leszavazták.
Tehát arra szeretném kérni önöket, hogy be fogjuk mi még nyújtani ezt a törvényt, vagy ha nem, akkor nyújtsák be önök, de elengedhetetlen a harmadik láb is ehhez, hogy kizárjuk azokat az embereket a közéletből, akik vétettek ez ellen a nemzet ellen. Csak így lehet egy megtisztulási folyamat, hogyha ők többet nem vehetnek részt a közéletünk irányításában, nem vehetnek részt a gazdaság irányításában, ennek kellene lenni az alapvető célnak. Éppen ezért kérem önöket, hogy fontolják meg, a Jobbikot nem érdekli, hogy kinek a nevéhez fűződik egy-egy törvény, ha akarják, nyújtsák be önök, csak fogadjuk el, mert így lesz teljes. Ha ez a láb nincs meg, akkor nem lesz teljes az igazságszolgáltatás, nem lesz teljes az, hogy igazságot adjunk Magyarországnak, igazságot adjunk a magyar embereknek.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit