SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem szót a parlamentben napirend után, hogy emlékezzünk meg arról, hogy nem véletlenül nő a sport iránti érdeklődés, izgalom és a sportláz az országban, hiszen a célegyenesébe fordult a felkészülés a londoni olimpiai játékokra. A sportszerető közvéleményt nem véletlenül tartja lázban az a sok verseny, amelyeken magyar sportolók részvételi jogot, kvótát próbálnak szerezni a londoni játékokra annak érdekében, hogy ott a lehető legtöbb sikerrel örvendeztessék meg Magyarországot és szerezzenek boldogságot a magyar embereknek. Indokolt is tehát ez a nagy figyelem, hiszen sportszakemberek mondják, hogy az olimpia esetében a részvételi jog kivívása gyakran nehezebb feladat, mint maga a jó szereplés az ötkarikás játékokon. Ma már rendkívül bonyolult kvalifikációs rendszerben kell megfelelni - a sydneyi olimpia óta - annak érdekében, hogy kezelhető mértékűek, méretűek és lebonyolíthatók legyenek a versenyek. Rendkívüli teljesítményre van szükség az olimpiák közötti időszakban is annak érdekében, hogy valaki képviselhesse nemzetét a játékokon.
Ennek megfelelően természetesen a kormánynak is kiemelt szerepe és feladata van, a kormány ezért a közelmúltban foglalkozott az olimpiai felkészüléssel, meghallgatta az Olimpiai Bizottság elnökét, és nyugtázta, hogy a kormány a maga részéről a szükséges feladatokat elvégezte a zavartalan olimpiai felkészülés biztosítása érdekében. Innentől kezdve az Olimpiai Bizottság a saját hatáskörében eljárva biztosíthatja a továbbiakban a feltételeket és a megfelelő körülményeket a felkészülésre. Ennek érdekében az Olimpiai Bizottságon belül megalakult az olimpiai előkészítő testület, az Olimpiai Előkészítő Bizottság egy korábbi olimpiai bajnok vezetésével.
Természetesen mindannyiunknak az az érdeke, hogy a magyar olimpiai csapat Londonban meg tudja ismételni a pekingi teljesítményt, és bent legyen a világ legeredményesebb húsz nemzete között, ugyanis Pekingben a nem hivatalos, nemzetek közötti pontversenyben a 20. helyen végeztünk.
Ugyanakkor természetesen kiemelt figyelemben kell részesítenünk a paralimpiára készülő sportolóinkat is. Ők is dicsőséget szereztek Magyarországnak, hiszen az elmúlt három paralimpián az ötven legeredményesebb nemzet között szerepelhettünk, és reméljük, hogy ezt a teljesítményt meg tudják ismételni Londonban is.
Minthogy a kvalifikáció nehéz, ebből adódóan aztán eddig 72 magyar versenyző szerzett kvótát összesen kilenc sportágban. A csapatsportágaink sajnos nem voltak túl eredményesek, ennek következtében áll elő ez az első hallásra talán nem túl magas létszám, de reméljük, hogy férfi kézilabdásaink még kivívják a lehetőséget, valamint a többi, még versenyben lévő sportolónk közül is minél többen lehetőséget szereznek a játékokon való részvételre. A paralimpia esetében a tájékoztatás szerint 30-40 sportoló részvételére van remény, illetve lehetőség.
Az olimpiai felkészülés kapcsán a sportszakmai feladatok mellett természetesen az egészségügyi és doppingellenes teljesítmény is legalább olyan fontos, mint maga a sportszakmai tevékenység. Magyarországnak nincs akkreditált doppinglaboratóriuma. A világon egyébként 35 ilyen van, ebből 19 Európában. A környékünkön vannak ilyen laboratóriumok, a legközelebbi Bécsben. Magyarországon a doppingellenes tevékenység teljes átszervezését 2004-ben kezdték meg, 2010-re elértük azt a szintet, hogy a Doppingellenes Világügynökség Magyarországot teljes megfelelőségi státusú országnak minősítette, tehát elismerte Magyarország küzdelmét a doppinghasználat ellen.
Legalább ilyen fontos a sportegészségügy is. Persze tudjuk, hogy sokan hajlamosak a sportolók közötti versenyt a sportorvosok csapatai közötti versenyként beállítani, de ez hamis beállítás. Nagyon fontos a sportorvosi háttér, mindent azonban nem jelent. Vannak olyan sportolóink, akik hosszú időn keresztül voltak sérültek annak ellenére, hogy komoly sportorvosi háttér állt mögöttük. Emlékezhetünk a labdarúgó-pályafutását most éppen Dunakeszin folytató Löw Zsoltra, aki huszonötszörös magyar válogatott labdarúgó, de majd’ egy éven keresztül Németország egyik legkiválóbb klubjában nem tudott játszani a sérülése miatt annak ellenére, hogy nyilván egy komoly sportorvosi háttér állt mögötte. Tehát a sportegészségügy legalább ilyen fontos. A kormány ennek érdekében erről is tárgyalt, és biztosítja a felkészülési forrásokat a sportorvosi tevékenység tekintetében is. Az Országos Sportegészségügyi Intézet, valamint tíz egyéb egészségügyi intézmény, köztük négy egyetemi klinika fogja ellátni ezt a feladatot.
A kormány, tisztelt elnök úr, tisztelt Országgyűlés, a maga részéről tehát a szükséges feladatokat megtette. Most már az a dolgunk, a parlamentnek, valamennyi pártnak párthovatartozás nélkül, hogy együtt szurkoljunk a magyar sportolóknak.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit