DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Lehet Más a Politika ezt a kérdést teljesen máshogy látja, mint a Fidesz és a nukleáris nagykoalíció többi tagja. Viszont az az örömhírem van, hogy hasonlóan látjuk, mint Magyarország nagy része, akik szintén ellenzik azt, hogy egy ilyen bődületesen rossz lépésre szánták el magukat. Ezek az emberek, akik nézik most a közvetítést, és látják ezt a vitát, velünk értenek egyet, a Lehet Más a Politikával, és azt gondolják, hogy fatális hiba, amit önök tesznek ezzel a szerződéssel.
Azért hadd emlékezzek meg egy mondat erejéig az Orbán-Putyin-paktum első verziójáról, a februárban megszavazott kerettörvényről. Ennek ugyanis az a különlegessége, tisztelt képviselőtársaim, hogy a mai napig sérti a nemzeti jogrendet, hiszen nem sikerült az önök jogászainak megfogalmazni úgy azt az egyezményt, hogy ne ütközzön a 2011-es, nemzeti vagyonról szóló törvénybe. Így a mai napig nem igazán tudom, hogy a Fidesz ezzel mit szándékozik tenni. De az biztos, hogy az, ahogy most van, a nemzeti jogrendet sérti.
No, de beszéljünk ennek a törvénynek a mostani leányáról, aminek itt a szavazása lesz, nem is tudom, egy órán belül a magyar parlamentben. Ennek a szerződésnek alapvetően két problémája van. Az egyik az, hogy egyoldalúan az orosz fél érdekeit tükrözi. Mondhatnám azt is, hogy ez az oroszoknak jó, a magyaroknak pedig rossz, mindig és minden szempontból, minden egyes betűje. Mondhatnám azt is, hogy 2026-tól akkor is fizetnünk kell, ha nem áll itt atomerőmű, mondhatnám azt is, hogy az orosz fél dönti el, mi számít teljesítésnek és mi nem. De mondhatom azt is, hogy nagyon kemény büntetéseket vernek le a magyarokon akkor, ha nem tudunk időben fizetni; olyannyira keményeket, hogy még az államcsődnek a víziója is felsejlik ebben a törvényben.
Hadd tegyem hozzá azt is, hogy itt azért nagyon sokat beszéltek önök arról, hogy kinek kellene itt eladósodni. Tudják, kinek kellene eladósodni? Senkinek. Se Putyinnak, se Lagarde-nak, senkinek nem kellene eladósodnunk. Egész egyszerűen végre kellene hajtani azt a programot, amit az LMP letett az asztalra, a megújuló Magyarország programját, ami a helyi gazdaságfejlesztésen keresztül képes az egész országot vitalizálni, olyan munkahelyekkel, amelyek válságállóak, és olyan munkahelyekkel, amelyek a kevésbé képzett embereknek is biztos megélhetést tudnak nyújtani ebben az országban.
Érdekes dolog, hogy azok az emberek, akik ezt az országot tönkretették, kezdhetném Gyurcsány-Bajnaival, folytathatnám Orbán Viktorral, de megemlíthetném azt a Szigetvári Viktort is, aki sokat tett Paks kommunikációjáért, hogy jól működjön, azok most nincsenek egészen egy véleményen. Én viszont egyet tudok önöknek mondani. Mi az elvek mentén haladunk előre, nekünk Paksról mindig ugyanaz volt a véleményünk, és mindig ugyanaz fog maradni, az idő pedig minket fog igazolni, mert a jövő nem a nukleáris technológiáé, hanem a megújulószektoré. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit