FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Újfent egy, a fiatalokat érintő problémát szeretnék a Ház elé hozni, ugyanis a Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy vannak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek a hallgatóiknak járó jogos juttatások kiutalását több hetes vagy akár hónapos csúszásokkal teszik meg. Tisztában vagyunk azzal, természetesen, hogy az ösztöndíjak kiutalása intézményi hatáskör, de mint fenntartóknak tudniuk kellett erről a visszatérő problémáról, amelyet mellesleg már réges-régen meg kellett volna oldaniuk.
Nem egyedi esetről van szó, hanem évről évre előfordul, hogy komoly csúszásokkal utal csak az egyetem ösztöndíjakat vagy szociális támogatásokat a hallgatóinak. Természetesen minden alkalommal találnak valami indokot, amellyel megmagyarázzák a késést, és részükről az ügy ennyivel le is van zárva. Ezzel szemben a hallgatóknak persze napra pontosan kell teljesíteniük a számukra előírt kötelezettségeket, hogy elkerüljék a pót- és késedelmi díjakat.
Sajnos, nagyon sok esetben a hallgatóknak ezek a juttatások az egyetlen bevételeik, és ezekből a csekély összegekből kell minden hónapban megélniük. Ebből kell fizetniük többek között a kollégiumi díjakat, az albérletet, meg kell venniük a borsos árú tankönyveket, bérleteket, élelmiszert. A felsőoktatási intézmények pedig a többhetes késésekkel őket hozzák kellemetlen helyzetbe. Folyamatosan hallhatjuk, hogy a hallgatóknak nemcsak jogaik, hanem kötelezettségeik is vannak, de kérdezem én a tisztelt államtitkár urat: az intézményeknek nem kötelezettségük a hallgatói juttatásokat időben folyósítani? Hisz ha szeptemberben elkezdődik a félév, akkor legkésőbb október közepéig a hallgatók számláján meg kellene hogy jelenjen az összeg.
Számos példát fel lehetne hozni a probléma általánosságát érzékeltetve. Most legutóbb épp a budapesti Corvinus Egyetem esetében hallhattunk arról, hogy még november harmadik hetében sem kapták meg a jogos szeptemberi ösztöndíjakat a hallgatók egy szabályzatmódosításra hivatkozva. És persze itt sincs semmiféle következmény.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek alapján kérdezem, hogy mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy a felsőoktatási intézmények ne hozhassanak kellemetlen helyzetbe sok ezer fiatalt a nekik járó juttatások késői utalásával.
Várom érdemi válaszát. (Taps és közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Úgy van.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit