DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Nagyon szép szónoklat lenne ez az MSZP részéről, ha nem lett volna már az MSZP kormányon, és nem tudnánk, hogy mit csinál valójában akkor, amikor ilyenekről beszél. Hasonló terveik voltak a szocialistáknak, sohasem sikerült megvalósítani. A demokráciáról és a választási rendszerről elég érdekes az MSZP-s felfogás, hiszen akkor, amikor három választást tartunk az egész országban, országgyűlésit, európai parlamentit vagy önkormányzatit, akkor folyamatosan azt mondják, hogy ez egy nem szabályszerű választás olyan szempontból, hogy a választási szabályok nem elfogadhatóak a Szocialista Párt számára. De amikor Újpesten ugyanezen szabályok alapján a szocialisták nyernek, vagy pontosabban megőriznek egy mandátumot, akkor rögtön ezek a szabályok teljesen európaiak és demokratává válnak. Ebből látszódik, hogy a szocialistáknak csak az a választási szabály nem tetszik, amikor a nép őket nem választja, de ez nem a szabályokon múlik, tisztelt képviselő úr, hanem a hitelességen.
Ami pedig a milliárdosokat illeti, mondjon egy olyan szocialista miniszterelnököt, aki a rendszerváltás óta miniszterelnöke volt Magyarországnak, ma is köztünk él, és nem milliárdos. Mondjon egyet! Nem tud mondani. Önök, akik itt a parlamentben a kisemberek nevében szólalnak fel, csak és kizárólag milliárdosokat juttattak Magyarország miniszterelnöki székébe. Ráadásul ugye, a rendszerváltás kicsit zavaros időszakában lettek milliárdosok. (Mesterházy Attila: Orbán!) Nyilván azok az ügyek már réges-rég jogilag a feledés és az elévülés homályába vesznek, de ettől függetlenül azért sokak érdeklődését kiváltaná, hogy azok az úriemberek, akiket a Magyar Szocialista Párt most itt, a hétköznapi bérből és fizetésből emberekre hivatkozva miniszterelnöki székbe juttatott, milliárdos vagyonukat vajon hogyan szedték össze (Mesterházy Attila: Orbán Viktor hogyan?), és vajon hogyan és miként éltek a rendszerváltás előtt és után.
Ha a politikusok és a büntető törvénykönyv viszonyát vizsgáljuk, tisztelt képviselő úr, ha valaki elolvassa a híreket, ha valaki megnézi a híradókat, milyen párt jelenlegi vagy volt politikusait látja a vádlottak padján? (Dr. Tóth Bertalan: Felmentés.) Nézze végig, tisztelt képviselő úr, akár bármelyik híradót! Melyik párt politikusai ülnek a bíróságon a vádlottak padján? (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Zuschlag János, Simon Gábor, Hagyó Miklós, Hunvald György - ők fordultak meg a bíróságon. A Fidesz-KDNP esetében, bár ötödik éve kormányoz a Fidesz-KDNP, szerencsére egyetlenegy ilyen ügy sem derülhetett ki, mert nem valósult meg. Ha megnézi, már öt éve nem önök kormányoznak, de még mindig az önök korrupciós ügyei futnak a bíróságokon. Ezen el kéne gondolkodni, mielőtt mást hamisan vádolnak bűncselekménnyel, hogy a saját politikusaik ülnek a vádlottak padján.
Itt, a parlamenti patkóban persze könnyű a másik oldalt korrupcióval vádolni, nyilvánvalóan sok ellenzék megteszi ezt sok országban. Talán nincs is olyan ellenzéki párt, amely a kormánypártokra ne mondaná, hogy korrupt. De ha valaki megnézi ezeknek a feltételezett bűncselekményeknek a valós tartalmát, valahogy eddig, bár már öt éve nem önök kormányoznak, de még mindig az önök korrupciós ügyeiről szólnak a bírósági tudósítások.
(9.10)
Ami a szociális támogatások világát illeti, amit a képviselő úr itt elmondott az elmúlt percekben, az ismételten egy ellenzéki hoaxgyűjtemény olyan szempontból, hogy önök generálnak híreket, amelyeknek valóságalapja nincsen, a költségvetésből ki nem olvashatók, és utána önök úgy próbálják feltüntetni magukat, mint akik felszólalnak ezzel kapcsolatban, megvédik ezeket a kérdéseket.
Tisztelt Képviselő Úr! Nem tudom, hogyan tudja garantálni a gimnáziumi férőhelyeket abban a költségvetésben, amelyben erre vonatkozóan semmifajta sor nincsen; természetesen a jövő évi költségvetés ugyanúgy tartalmazza a középfokú iskolák támogatását. Ön is nagyon jól tudja, hogy bővülő sorral tartalmazza, hiszen a 2014-es 196 milliárd forint helyett a jövő évre 209 milliárd forint, tehát 13 milliárd forinttal több szerepel a középiskolások támogatására. Erre a korosztályra a következő évben többet fog költeni a magyar kormány, többet fogunk költeni mindnyájan, mint amennyit ebben az évben költöttünk.
Amikor a szociális támogatásokról beszél, tisztelt képviselő úr… - és most már nyilvánvaló mindenki számára a beterjesztett és hamarosan elfogadandó törvényjavaslatunkból, hogy a Fidesz-KDNP a jövedelempótló, állam által garantált, automatikus támogatásokat a járási kormányhivatalokon keresztül biztosítja, míg a kiadási költségekben segítő, helyi méltánylást igénylő, a helyi személyes viszonyok ismeretén alapuló méltányossági kérelmeket pedig az önkormányzatok fogják osztani. Minderre az önkormányzatoknak forrása van, hiszen egyrészt míg a feladatai közül több mint hetvenet a járási kormányhivatalok átvettek, addig az önkormányzati alkalmazottak létszáma bővült, tehát nyilvánvalóan ebből is van forrása az önkormányzatnak, az adókivetési szabadságából is van az önkormányzatoknak erre fedezete.
Látom, a képviselő urat a válaszom nem érdeki, mert jól eldiskurál a képviselőtársaival. Így könnyebb lesz legközelebb is meggyőződéssel felszólalnia, ha nem hallgatja meg a válaszunkat, mert akkor nem tudja, hogy mik a valóságok, mik a számok. (Dr. Tóth Bertalan: Többfelé tudok figyelni!) És így sokkal inkább… - ha osztott figyelme van, akkor ahhoz gratulálok persze önnek. (Lukács Zoltán: Van, aki képes rá! - Az elnök csenget.) Tehát másrészről pedig ebből is fedezete van az önkormányzatoknak. (Lukács Zoltán: El kell sajátítani!)
Úgyhogy, tisztelt képviselő úr, amiket ön mond (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét. - Lukács Zoltán: Ilyen válaszra minek figyeljünk oda?), azok valótlan állítások voltak a költségvetésből egytől egyig. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Lukács Zoltán: Legjobb lesz, ha elmentek drogtesztre! Furcsán beszéltek.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit