DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Látjuk, hogy évek óta zajlik a kormány unortodox politikája, ebből most kifejezetten külügyi kérdésekre szeretnék koncentrálni, és kiemelném Orbán Viktor egyik nemrég adott interjúját, ahol azt mondta, hogy „az Egyesült Államok bírálatát nagyon komolyan vesszük, és vizsgáljuk az összes adatot, amelyeket az esetekkel kapcsolatban rendelkezésünkre bocsátottak”. Nagyon optimista a miniszterelnök, amikor azt mondja, hogy ők vizsgálnak minden adatot. Egyébként mi ezt most jelen pillanatban nem látjuk, és ennek semmilyen hatását nem érezzük. A lelkesedése, azt gondolom, úgy tűnik, a szavak szintjén megáll. Nem így Vida Ildikónak, aki egyébként saját maga kezdeményez vizsgálatot a NAV-ban és saját maga ellen, amit, azt gondolom, még akár viccesnek is mondhatnánk, ha nem olyan komoly ügyről lenne szó, ami egyébként évekre meghatározhatja Magyarország és a magyar kormány megítélését.
Ha már korrupcióról beszélünk és érintett kormánytisztviselőkről korrupciós ügyekben az eddigi információk szerint, akkor mindenképpen meg kell említenünk, Orbán Viktor milyen sokszor hivatkozik arra, hogy mennyire jó a szlovák-magyar viszony. Azt gondolom, ebben teljesen igaza van. Pont ilyen baráti viszonyban igazán megtehetné, hogy felhívja Robert Fico kormányfőt és tanácsot kér tőle. Láthattuk az elmúlt hetekben, hogy a korrupció legkisebb gyanújára is a kormányfő Szlovákiában lemondatott minisztereket. Azt gondolom, Vida Ildikó felhatalmazását vissza kellene vonni, fel kellene azonnal menteni, és azt gondolom, Varga Mihályt is le kellene mondatnia a miniszterelnöknek. Nyilván egyébként a miniszterelnök is lemondhatna, de azt gondolom, már az első két lépéssel elégedettek lehetnénk.
Orbán Viktor mondott mást is. Egy tegnapi cikkben olvashatjuk, egy interjúban, hogy Európában súlyos szellemi válság tapasztalható. Kétlem, hogy Európában lenne ez a szellemi válság a kormány intézkedéseit látva. A kijelentését azzal indokolta, hogy Európa erőn felül költ szociális kiadásokra, részaránya a világgazdaságban pedig csökken, de még mindig azt hisszük, hogy Európában van a legnagyobb dinamika. Ha már szociális kiadásoknál tartunk, a jövő évi büdzsét látva pont a miniszterelnök az, aki egyébként az eddigi politikával szociális katasztrófát okoz Magyarországon. Úgyhogy azt gondolom, végképp példát vehetne az európai szociális kiadások tekintetében is.
Láttunk már jelzéseket a német államminisztertől is, aki szintén bírálta a kormány intézkedéseit. Azt is példátlannak tartom, hogy az amerikai ügyvivőt a Nemzetbiztonsági bizottság elé szinte beidéznék a fideszes képviselők úgy, hogy semmilyen lépést nem tesznek azért, hogy a kormány, aminél egyébként a megoldás kulcsa van és tisztázni tudná ezeket az ügyeket, ténylegesen ezt meg is tegye és vizsgálatokat indítson. Óriási probléma, hogy folyamatosan terelnek, és szomorú látni azt, hogy a jelenlegi miniszterelnök pont azokat az értékeket dobja sutba az elmúlt években, egyébként már az első Orbán-kormány alatt is sajnos látszottak ezek a törekvések, amelyekért ő maga a rendszerváltáskor küzdött.
Tehát tudomásul kell vennie Orbán Viktornak, hogy Magyarország nem nagyhatalom. Reálisan kell látnunk magunkat, reálisan nagyon jó lehetőségeink vannak, egy kiegyensúlyozott, stabil politikával, külpolitikával igenis ki tudjuk domborítani hazánk előnyeit, és igenis lehet olyan politikát folytatni, lehetne, amivel megbízható és büszke magyarok lehetünk.
Még egy dolog van, amiben folyamatosan ferdít a miniszterelnök. Az pedig az, hogy mindig úgy érzi, a magyar embereket támadják kívülről, belülről. Nem, nem a magyar embereket támadják! A magyar kormány követ nagyon hibás politikát. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Jó lenne, ha Orbán Viktor megértené, hogy ő nem egyenlő Magyarországgal, és a magyar emberek sem egyenlőek Orbán Viktor intézkedéseivel. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit