VELEZ ÁRPÁD

Full text search

VELEZ ÁRPÁD
VELEZ ÁRPÁD (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-kormány szakmaiatlansága, hozzá nem értése, a barátok, üzlettársak elvtelen helyzetbe hozása - amely csak a pénzszivattyúzás lehetőségét helyezi előtérbe - újabb eredménnyel járt, ami sajnos ismét a rászorultakat hozza nehéz helyzetbe.
Lefagyott a fűtés-korszerűsítés, ez a napirend utáni felszólalásom címe, nem véletlenül: mással ugyanis nem magyarázható, hogy egy nagy politikai és médiafelhajtással beharangozott fűtés-korszerű-sítési pályázat már induláskor, azaz nulla órakor összeomlik és lefagy. Az eset nem egyedi. Ha emlékeznek, ugyanez történt az e-útdíj indulásakor is, akkor ezt túlterheléses támadással magyarázták, amiről egyébként azóta sem kaptunk hiteles tájékoztatást.
(23.10)
Most azonban még csak szó sem volt az informatikai rendszer elleni támadásról, bár gyakran előfordul, hogy a kormányzati hibákat szeretik támadásként beállítani. A rendszer lefagyásának oka a közlemények szerint a túlterhelés. Abba most nem kívánok belemenni, hogy mennyire életszerű az, hogy éjfélkor több ezren egyidejűleg próbálják benyújtani pályázatukat, de ha így is történt, akkor egy erre felkészített rendszernek ezt a terhelést bírnia kell.
Tisztelt Ház! Kérdezem, hogy miért nem az eredeti pályázati kiírásnak megfelelően a magyarorszag.hu kormányzati portál ügyfélkapus rendszerén keresztül történt a pályáztatás, amely képes lett volna az egyidejűleg jelentkező nagy tömegű ügykezelésre. Ezt csak egy dologgal lehet indokolni: túl olcsó lett volna, így kevesebb pénzt lehetett volna kivenni a rendszerből. A pályázati űrlapok befogadásának és feldolgozásának informatikai programja nem túl bonyolult feladat. Adott esetben a nehézséget egyedül az egyidejűleg beérkező nagyszámú pályázat jelenthette. Ennek megoldása az ügyfélkapus rendszernél már rendelkezésre álló infrastruktúra bevezetésével vált volna lehetségessé, vagy a már meglévő eszközök felhasználásával. Úgy néz ki, hogy egy harmadik utat választottak, amelyről a gyakorlatban már induláskor bebizonyosodott, hogy hibás választás volt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Egy ilyen hiba egy szakszerűen felállított, letesztelt, minőségbiztosított informatikai rendszer esetében nem jelentkezhetne. Ezért merül fel számos kérdés. Az például, hogy az éles üzembe állítás előtt vajon megtörtént-e a rendszer minden szakmai szempont szerinti ellenőrzése, tesztelése; vagy az, hogy a jogszabályokban előírt biztonsági feltételeknek megfelel-e a személyes adatokat is tartalmazó adatok befogadását, továbbítását és feldolgozását végző rendszer kialakítása. És a legfontosabb: a pályázók mikor használhatják a működő rendszert?
Tisztelt Képviselőtársaim! A napirend utáni felszólalás keretében mindezek csak költői kérdések, ám ez nem azt jelenti, hogy más parlamenti műfaj keretei között ne igényelnénk ezekre a kérdésekre valódi választ. Súlyos felelőtlenséggel és mulasztással állunk ismét szemben, amit nem hagyhatunk szó nélkül, sem ma, sem holnap. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit