SZELÉNYI ZSUZSANNA

Full text search

SZELÉNYI ZSUZSANNA
SZELÉNYI ZSUZSANNA (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Pontosan két és fél évtized telt el a rendszerváltás óta. Ezalatt nem sikerült Magyarország törvényhozásának elszámolnia a múlt rendszer bűneivel, és tisztáznia viszonyát a szocialista rendszerhez. Máig nem nyilvánosak az ügynöklisták, máig sunnyognak a döntéshozók, ha a kérdés csak szóba kerül.
Négy és fél éve a felelősség egyértelműen a Fideszt terheli. A szóban hangosan antikommunista, de tettben gyáva kormánypárt minden lehetőséget megragad arra, hogy az ügynökök kiléte titokban maradjon.
Nem lehet büszke és önbizalomteli egy nép, amely nem ismerheti a múltját. Amíg a kormánypártok megakadályozzák a múlt megismerésének lehetőségét, alkalmatlanok arra, hogy Magyarországot büszke országgá tegyék. Emlékeztetek arra, hogy az Együtt-PM képviselői már májusban saját javaslatot fogalmaztak meg, amely teljes nyilvánosságot biztosítana az embereknek az állambiztonsági múlt kutatására, és amely részletesen és megnyugtatóan rendezné ezt a kérdést. A Fidesz ezt elutasította, ahogy cinikusan elutasította tavaly az LMP hasonló tárgyú javaslatát is. Ezek után természetesen nem kérdés, hogy ezt a mostani tárgysorozatba vételt messzemenőkig támogatom.
A lusztrációs javaslat napirendre vétele is fontos kérdést jelent: azt, hogy igenis beszélni és vitatkozni kell ezekről a dolgokról. Bár én úgy gondolom, hogy történelmi igazságtétel 25 évvel a rendszerváltás után már nem lehetséges, a múltat megismernünk nemcsak hogy lehet, de mindenekfelett szükséges is.
Ezért mindkét javaslat tárgysorozatba vételét messzemenőkig támogatom. Köszönöm szépen. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit