DR. BENE ILDIKÓ

Full text search

DR. BENE ILDIKÓ
DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2010 óta a költségvetések tárgyalása során elmondhatjuk, hogy a kormány gazdaságpolitikai céljai konzekvensek: a hiánypozíciók tartása, a foglalkoztatás bővítése, az államadósság csökkentése, a versenyképesség javítása mellett a költségvetés egyik legfontosabb kérdése, hogy mennyi pénz marad a lakosságnál, az embereknél és a családoknál.
Korózs képviselőtársammal ellentétben én úgy gondolom, hogy 2015-ben a családi adórendszer további megerősítése folytatódik, és ennek eredményeképpen 240 milliárd számított összeg marad majd a családoknál. Fontos új elem, hogy a házasságkötés ösztönzése adókedvezménnyel megtörténik, illetve megteremtődnek a feltételei egy új otthonteremtési programnak. Folytatódik a gyed extra, 2016-tól kezdődően fokozatos bevezetéssel duplájára nő a két gyermeket nevelő szülők kedvezménye, és az is egy újdonság, hogy 2015-ben már a kisgyermekes szülők részmunkaidős foglalkoztatása után is jár adókedvezmény.
A kormány folytatja az egészségügy fejlesztését, és engedjék meg, hogy én erről beszéljek egy kicsit részletesebben. Az egészségügyi ellátórendszer prioritásai a Semmelweis-tervben kerültek kidolgozásra. Ennek a legfontosabb elemei, amelyek végigkísérik az elmúlt időszakot, és folytatódni fognak a jövőben is: nagyobb állami felelősségvállalás, intézmények közötti együttműködés, folyamatos monitorizálás alapján elvégzett strukturális átalakítások, kompetenciák tisztázása, az alapellátás megerősítése és a járóbeteg-ellátás fejlesztése, a gyógyszertámogatási rendszer átalakítása. Nagyon fontos elem a sürgősségi ellátás, a mentőszolgálat fejlesztése, az onkológiai fejlesztések, az ágazati informatikai rendszer fejlesztése és a már meglévő rendszerek harmonizálása, a humánerőforrás-krízishelyzet kezelése, szakképzés fejlesztése, szoros együttműködés, a fejlesztések összehangolása a szociális ágazattal, és rendkívül fontosnak tartom a népegészségügyi szolgáltatások megújítását, az egészségügyi ellátórendszer népegészségügyi szempontokhoz való hatékony illesztését.
Ha ezeket a fenti prioritásokat nézzük, akkor láthatjuk, hogy 2010 óta nagyon sok intézkedés történt, aminek a folytatása megalapozott, hiszen az egészségügyi dolgozók voltak az elsők, akik több lépésben béremelésben részesültek, ösztöndíjprogramok indultak az elvándorlás megállítására és a hiányszakmákban történő elhelyezkedés ösztönzésére. Jelenleg is zajlik a sürgősségi ellátás fejlesztése, mentőállomások felújítása, új mentőállomások létesítése, hogy a 15 perces kiérkezési időt biztosítani tudjuk. De összességében azt is elmondhatjuk, hogy közel 300 milliárd forintnyi, illetve több mint 300 milliárd forintnyi fejlesztés zajlik most az egészségügyben. És egy nagyon fontos dolog, hogy Magyarország 2013 óta teljes jogú tagja az Eurotransplantnak.
2015-ben az alapellátás további fejlesztése az elsődleges egészségügyi cél. A háziorvosi rendszer megerősítése rendkívüli fontosságú, hiszen az alapellátás kapuőri szerepe megkerülhetetlen. A praxisok együttműködése, praxisközösségek létrehozása, a védőnői szolgálat, az otthoni szakápolás, a hospice ellátás vagy a járóbeteg-rehabilitáció megerősítése záloga egy hatékony betegellátásnak, de igen fontos a prevenciós tevékenység alapjaként is.
Komoly teher az egészségügynek, hogy sok esetben az alapellátásban a szakma szabályai szerint maximálisan jól kezelhető betegek ellátása a nagyságrendekkel költségesebb járó- vagy fekvőbeteg-ellátásban történik meg. Szükséges azoknak a programoknak a folytatása, fejlesztése is, amelyek arra ösztönzik a fiatal orvosokat, hogy komoly szakmai perspektívát találjanak a háziorvosi hivatásban.
A jövő évi költségvetésben az alapellátás továbbfejlesztéséhez 10 milliárd forint mint egy következő lépés áll rendelkezésre, de beszélnünk kell a kórházak adósságállományáról, hiszen ennek az újratermelődése az elmúlt években is folytatódott, és nem halasztható az egyszeri, jelentős adósságkonszolidáció sem. Nem kerülhető meg a járó- és fekvőbeteg-ellátás struktúrájának áttekintése, és megteremtése egy stabil és kiszámítható működésnek. Ennek első lépése az adósságkezelés, amelyre 60 milliárd forintot tartalmaz a költségvetés.
2012 óta - tekintettel az egészségügyben fennálló munkaerőkrízisre, az egészségügyi dolgozók, fiatal, pályakezdő rezidens orvosok migrációjára - a hiányszakmára ösztöndíjpályázatok kiírására került sor. A rezidenstámogatási program folytatódik 2015-ben is. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 700 szakorvos-, szakgyógyszerész-jelölt kerülhet a programba, és részesülhet legalább 100 ezer forint ösztöndíjban.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánkban a születéskor várható átlagos élettartam mindkét nem esetében a mérhető javulás ellenére még mindig elmarad az európai átlaghoz képest. Hazánkban mind a nők, mind pedig a férfiak átlagosan két évvel rövidebb élettartamra számíthatnak. A halálesetek okai között első helyen a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak, ezt követik a daganatos betegségek, de nő a cukorbetegek száma is.
Az elmúlt években számos intézkedés történt a népegészségügy területén, hiszen gondoljunk 2012. január 1-jétől a közforgalmú, zárt légterű helyeken a dohányzás betiltására, de bevezetésre került a népegészségügyi termékadó, törvény szabályozza a transzzsírsavak bevitelét ez év tavasza óta, modern hemodinamikai centrumok kialakítása, a tvk-mentesség biztosítása, a sürgősségi ellátás fejlesztése eredményezte, hogy felére csökkent az akut szívinfarktus miatti halálozás hazánkban, és ezzel az Európai Unióban is egy kiváló helyet tudunk elfoglalni.
(10.20)
2013-ban az ország területén 58 egészségfejlesztési iroda kezdte meg a működését, szoros együttműködésben a háziorvosokkal, az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel. A gyógyszerek bevonása az egészségfejlesztésbe, a lelki egészségközpontok, a védőnői méhnyakszűrés, a magánegészségügyi szolgáltatók szűrési jelentési kötelezettsége, több megyében vastagbélszűrési programok indítása, ezeknek a folytatása mind olyan elem, amely fontos lépés a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében. Viszont rendkívüli jelentőségű, hogy növekedjen a szűrővizsgálatokon a részvételi arány, fontos, hogy a szűrések jelentősége, a részvétel kultúrája része legyen az egészségtudatos életmódnak. Kiemelt fontosságúak a szűréseket népszerűsítő programok vagy a kötelezően felajánlandó HPV-védőoltás bevezetése és biztosítása is. A mindennapos testnevelés elindítása fontos a nehézségek ellenére is, mert közel százezerrel nőtt a napi rendszerességgel sportolók száma, és ez mindenképpen reményt ad arra, hogy a népegészségügyi mutatóink, a hosszú távú mutatóink javuljanak.
2015-ben kiemelt feladat a népegészségügyi szolgáltatások megújítása, és valamennyi korosztály számára biztosítani az egészség megtartásának lehetőségét az ismeretek és a készségek fejlesztésével. Fontos a lakosság egészségkultúrájának fejlesztése, a népegészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés minél szélesebb körű biztosítása és a szűrővizsgálati rendszerünknek a felülvizsgálata, a hatékonyság javítása. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, még egyszer hangsúlyozom, a háziorvosi rendszer további megerősítése, a praxisközösségek kialakítása és az alapellátás szolgáltatásaiban a prevenciós fókuszú bővítés, az onkológiai ellátás fejlesztése és a már megkezdett egészségmegőrzési programok, kommunikációs kampányok, szűrőprogramok folytatása. 2015-ben is fennmarad az egészségtelen termékekre kivetett népegészségügyi termékadó, amely ösztönzi az egészségtelen élelmiszerek kiszorítását, és megteremtette az egészségügyi béremelés alapjait.
Az egészségügyi ágazat nem kevés problémával küzd, sok a feladat a meghatározott célok eléréséig. Jelentős fejlesztések, programok vannak folyamatban, amelyek előrelépést eredményeznek, egyértelműen az egészségügyi ellátórendszer működésének biztonságát erősítik, és meghatározzák az elkövetkezendő évek fejlesztéseit.
Kérem a képviselőtársaimat, hogy konstruktív javaslataikkal, pozitív, negatív véleményükkel segítsék, hogy ez a költségvetés minél jobban és minél stabilabban tudja az elkövetkezendő évben az egészségügy számára is a lehetőségeket biztosítani. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban. - Fodor Gábor tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit