DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az imént Szél Bernadett képviselőtársunk, illetőleg ezt megelőzően Korózs Lajos képviselő úr foglalkozott a közfoglalkoztatás kérdésével. A tegnapi nap során is több alkalommal előjött ez nagyon fontos téma. Örülök egyébként annak, hogy ezt a képviselőtársaim a vita során fölvetették. Annak nem örülök, hogy szinte egy jó szót sem hallottunk ellenzéki képviselőtársainktól a közfoglalkoztatást illetően.
Engedjék meg, hogy egy kiadványt mutassak be, amelyet egyébként a Belügyminisztérium minden országgyűlési képviselőnek megküldött. A közfoglalkoztatás új rendszerének 2011-es bevezetését követő gyakorlatot mutatjuk be, a 2012-13-as, illetőleg a 2013-14-es téli közfoglalkoztatás eredményeit. Ez a kiadvány bemutatja a Start-mintaprogramokat, a közfoglalkoztatás rendszerét, az önkormányzati programokat: a belvíz-elvezetési programot, a mezőgazdasági utak rendbetételét, a bio- és megújuló energia felhasználását, a belterületi közúthálózat-javítást, az illegális hulladéklerakó helyek felszámolását, a téli és egyéb értékteremtő közfoglalkoztatást, a helyi sajátosságokra épülő programokat, az egyéb Start-munkaprogramokat és majd a speciális programokat, a ferencvárosi szociális foglalkoztatót, a Digitális Archívum és Filmintézetet és a többi speciális programot.
Tisztelettel azért ajánlom képviselőtársaim figyelmébe, mert érdemes átforgatni, érdemes elolvasni, és akkor reális képet kaphatnak arra vonatkozóan, hogy valóban milyen fontos és milyen értékteremtő munkát végeznek azok a százezrek, akik a közfoglalkoztatásban nap mint nap részt vesznek. Úgy gondolom, ha ezt megteszik, akkor tényleg nagyobb tisztelettel és nagyobb empátiával tudnak ehhez a kérdéshez hozzáállni. Akinek egyébként nincs meg ez a kiadvány, szívesen állok rendelkezésére, el tudom juttatni a részére.
Ami pedig a 2015-ös lehetőségeket illeti, szeretnénk hangsúlyozni, hogy 2014-hez viszonyítva, amikor az eredeti előirányzat 183 milliárd forint volt, a 2015-ös előirányzat a közfoglalkoztatás vonatkozásában 270 milliárd forint, és a kormány elsődleges célja, hogy akik az elsődleges munkaerőpiacról kiszorultak, azoknak is lehetőséget biztosítsunk az értékteremtő munkában való részvételre. Erre jó a közfoglalkoztatás. Ez nem cél, hanem eszköz. A kormánynak az a célja, hogy minél több olyan közfoglalkoztatási program, minél több olyan Start-munkaprogram induljon, amely hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevők a munkaerőpiacra visszajussanak.
A távlati célunk pedig, ez is elhangzott ebben a vitában, a költségvetés általános vitájában, hogy 2018-ig olyan mértékben lehetővé tegyük a közfoglalkoztatás bővítését, hogy aki akar, mindenki tudjon dolgozni, megteremtsük ennek feltételeit. Bízunk abban egyébként, hogy ebben az időszakban a piaci foglalkoztatás is bővül, hiszen az a célunk, hogy minél többen tudjanak ezen a területen elhelyezkedni, de akiknek ez nem sikerül, azoknak tudjuk megteremteni az értékteremtő munkában való részvételt.
Ezért 2015 vonatkozásban 270 milliárdot biztosít a tervezet a Nemzeti Foglalkoztatási Alap előirányzatában közfoglalkoztatásra. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit