DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A belügyminisztériumi fejezeten belül egy igen fontos, bár a közvélemény részéről sokszor kevés figyelmet kapó területről szeretnék szólni, ez a terület pedig a büntetés-végrehajtás. Mindnyájan tudjuk, hogy a büntetőpolitikában bekövetkezett egy hangsúlyeltolódás az elmúlt évek során, amely a közrend és a közbiztonság erősítését célozta meg. Ilyen például a három csapás törvény, a büntetés kiszabásánál a középmérték alkalmazása, illetve a közbiztonsági törvénycsomag.
(12.00)
Ezen intézkedések hatásai a fogvatartotti létszám folyamatos növekedését eredményezték. A 2014. évi átlaglétszám várhatóan 18 167 fő, 2015-re a fogvatartotti létszám várhatóan eléri a 18 500 főt. A biztonságos őrzés feltételeinek megteremtése a büntetés-végrehajtási szervezet működésének alappillére, amely a fogvatartottak védelmét is biztosítja. A kormány a férőhelybővítéssel párhuzamosan a büntetés-végrehajtási intézetek európai színvonalra való felzárkózását tűzte ki célul. A büntetés-végrehajtási intézményrendszerben változás nem következett be, azonban a férőhelybővítő beruházások folytatódnak. Ezen beruházások során fő szempont a legköltséghatékonyabb megoldások alkalmazása, hiszen mindenki tudja, hogy a büntetés-végrehajtás legnagyobb problémája évtizedek óta a túlzsúfoltság. Ez a tény megköveteli az új férőhelyek építését, amelyek nagyrészt a ma már meglévő börtönök területén úgynevezett barnamezős beruházásban épülnek meg. Az elmúlt két év során például Kecskeméten, Pécsen, Budapesten és Szirmabesenyőn történtek férőhelybővítések. Ezen fejlesztések megvalósítását követően tovább csökkenthető a túlzsúfoltság.
A 2015. évre jóváhagyott többletforrásoknak köszönhetően folytatódhatnak az alábbi négy intézmény fejlesztési munkálatai: a Hajdú-Bihar Megyei, a Közép-dunántúli, az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézet és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet. A többletforrásként biztosított 4 milliárd forintból továbbá folytatódik a megkezdett férőhelybővítési koncepció megvalósítása, amelynek keretében megkezdődik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Büntetés-végrehajtási Intézet szirmabesenyői beruházása.
A 2015. évben is kiemelkedő szerepet kap az elmúlt években már megkezdett és sikeresen végrehajtott belsőellátás-tevékenység és a munkát végző fogvatartottak létszámának növekedése, amellyel közelebb kerülünk a kormánynak a teljes foglalkoztatottságot illetően kitűzött céljához. A fogvatartottak munkáltatása az a terület, ahol a szakmai szempontok találkoznak az állampolgárok és a kormány elvárásaival. Ez abban foglalható össze, hogy aki tud, dolgozzon a büntetés-végrehajtási intézetben is. Nagyon fontos, hogy a reintegrációs célok érdekében nemcsak szakmát, hanem munkakultúrát is tanítani kell a fogvatartottaknak, hiszen számos olyan fogvatartott van, aki élete során nem találkozott még tisztességes munkával. Ezért a bv-intézetekben működő gazdasági társaságok teljes nyereségét visszaforgatják új munkahely teremtésére, létesítésére.
A foglalkoztatással pedig szorosan összefügg a belső ellátás kiterjesztése, vagyis amit a bv-intézetek maguknak meg tudnak termelni, azt meg is termelik. Minél inkább emelkedik a belső ellátás, annál inkább nő a foglalkoztatás a bv-intézetekben. Az elmúlt években számos új üzemet, pékséget, vágóhidat avattak, amelyek ezt a célt szolgálják. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek hivatásos állományú dolgozóinak köszönetet mondjak áldozatos munkájukért (Tukacs István közbeszól.), akik rendkívül nehéz körülmények között végzik a munkájukat, és ezt szeretné a kormány honorálni a hivatásos állományúakra kiterjedő bérfejlesztésekkel. (Tukacs István közbeszól.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, támogassák a 2015. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a fent említett igen fontos terület pénzügyi forrásait. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok és az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit