FIRTL MÁTYÁS

Full text search

FIRTL MÁTYÁS
FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előbb Korózs képviselő urat hallgatva abból indulok ki, amit Kálmán Olgának mondott, hogy nagyon veretes hozzászólással készült a mai parlamenti felszólalására. Ezt lenyilatkozta a tévében. (Korózs Lajos: Klasszikusokat csak pontosan érdemes idézni.)
A veretes hozzászólását azzal tudta kezdeni, hogy azzal foglalkozott, hogy hol van Kósa Lajos - ugyan nem a feleségével, mint ahogy ön mondta. Orbán Viktorral foglalkozott, hogy hol van. Jelenleg a MÁÉRT-en van, tegnap pedig a diaszpórával találkozott. (Korózs Lajos: Itt a helye a miniszterelnöknek!) Tisztelt Képviselő Úr! A magyarsággal, a magyar nemzettel való gondoskodással foglalkozik a miniszterelnök úr, amivel önök soha nem mertek foglalkozni, sőt szégyenteljes népszavazáson butították az országot. (Közbekiáltások az MSZP padsoraiból. - Gőgös Zoltán: Nem igaz! Nem igaz! Nem igaz!)
De a mai hozzászólásomban, amivel szeretnék foglalkozni, az a honvédelmi kiadások fejezete. Én is majd a holnapi nap folyamán fogok foglalkozni azokkal a kérdéskörökkel, amelyekkel egyébként Korózs Lajos foglalkozott, a családpolitikával, a népességfogyás, illetve a népesség kérdéskörével, az óvodások étkeztetésével, ami mind olyan eredmény, tisztelt képviselőtársam, amit önök, amikor kormányon voltak, nem tudtak még szinten sem tartani, hiszen önök sanyargatták a lakosságot. (Zaj, közbeszólások az MSZP padsoraiban.)
Önök olyan terveket tudtak az ország elé állítani, amivel a csőd szélére vitték az országot, elvették a nyugdíjakat. Tehát holnap, legközelebb találkozunk a nyugdíjak dolgával is, tisztelt képviselőtársam.
(9.30)
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány elkötelezett a honvédelmi kiadásoknak a nemzetgazdaság teherbíró képességének figyelembevételével kialakított, ütemezett növelése mellett. Miért fontos ezt hangsúlyozni? Azért, mert számos támadás ért minket abból a szempontból is, hogy a NATO-kiadásainkat nem növeljük. A magyar kormány soha nem mondta, hogy ezt nem akarja, hanem mindig azt vette figyelembe, hogy mire képes a magyar nemzetgazdaság. A kormány 2012-ben határozatban vállalta, hogy a védelmi költségvetést 2013-15. években a 2012. évi szint minimálértékén tartja, majd 2016-tól kezdődően a GDP-részarányának évi 1 százalékpontos növelésével a támogatási főösszeget 2022-re a GDP 1,4 százalékára növeli.
A szeptemberi walesi NATO-csúcson, tekintettel az ukrán válság fejleményeire, a tagországok megállapodtak, hogy visszafordítják a védelmi kiadások csökkentésének folyamatát. Mert itt szeretném jelezni, hogy nemcsak Magyarországra volt jellemző a védelmi kiadások csökkentése, hanem gyakorlatilag a NATO valamennyi tagállamára, kivéve az USA-t. A megállapodás szerint egy évtizeden belül a NATO-tagok közelítik katonai kiadásaik mértékét a saját nemzeti össztermékük 2 százalékának megfelelő értékhez. Ezen belül a védelmi költségvetés 20 százalékát haderőfejlesztésre kell fordítani.
A benyújtott költségvetési javaslat az ideihez képest mintegy 9 milliárddal, azaz több mint 200 milliárd forintra emelné a jövő évi honvédelmi kiadások keretét. Ezen belül a Honvédelmi Minisztérium jövőre 4 milliárd forinttal járul hozzá a NATO költségvetéséhez. A NATO- és az EU-felajánlás alapján kialakítandó készenléti alegységek alkalmazásainak kiadásaira 100 millió forint, míg az EU védelmi célú, közös finanszírozású védelmi alapjaihoz 350 millió forint hozzájárulást tartalmaz a honvédelmi költségvetés.
Itt kívánom megköszönni a honvédségnek és a katonáknak azt, hogy részt vesznek ezekben a nemzetközi szervezetekben, azokkal közösen. Ahogy a teljesítőképességünk bírja, aszerint tudunk részt venni az együttműködésben, de mint ahogy a példa is bizonyítja, a Magyar Honvédség mindenhol igyekszik részt venni, amit a lehetősége biztosít, és nagyon kiváló teljesítményt nyújtanak ezekben az együttműködésekben.
A törvényjavaslat a 2014. évihez hasonlóan a nemzetközi szerepvállalásból adódó feladatok végrehajtása, valamint a NATO felé vállalt haderőfejlesztési célkitűzések érdekében átcsoportosítási jogot biztosít a honvédelmi miniszternek. A NATO- és az EU-felajánlás alapján kialakításra kerülő készenléti alegységek alkalmazásának kiadásaira jóváhagyott előirányzat pedig a kormány jóváhagyásával túlléphető. Ez is elősegíti a nemzetközi szerepvállalásunk megvalósítását.
A költségvetési javaslat rögzíti, hogy 2015-ben is folytatódnak a közszolgálati dolgozók megbecsülése érdekében tett intézkedések. Ennek nyomán elindul a fegyveres és a rendvédelmi dolgozók életpályamodellje. Itt kell megjegyezni, hogy amikor az ország teherbíró képessége olyan volt, ugyanúgy, ahogy a pedagógusoknak megígértük az életpályamodell bevezetését, és folyamatosan visszük tovább ebben a költségvetési évben is, úgy idén a rendvédelmi dolgozók életpályamodellje is beindul, és természetesen folyamatában helyre teszi az életpályamodell kérdését és a rendvédelmi dolgozók bérezését is.
Továbbra is biztosítva van annak lehetősége, hogy a honvédelmi célra feleslegessé vált hadfelszerelések, haditechnikai eszközök és anyagok értékesítéséből származó bevételt a miniszter 2015-ben a Magyar Honvédség technikai modernizációjára, a technikai eszközök fenntartására és javítására, a képesség és hadfelszerelés fejlesztésére, illetve az értékesítési eljárások során felmerült kiadások fedezetére használja fel.
A már említett walesi NATO-csúcson meghatározott biztonsági intézkedések keretében Magyarország vállalta, hogy a pápai bázisrepülőteret jelentős beruházással úgy fejleszti, hogy akár nagyobb csapattestet is fogadni tudjon. Így a kiadási főösszeg további növelése várható, mivel a keretszámban nem került figyelembevételre a pápai repülőtér fejlesztési munkálataihoz szükséges forrás összege.
Mindemellett fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Magyar Honvédség 2014 októbere óta Szlovénia légterét is védi, jövőre pedig a balti országok légterének védelméhez is hozzá fog járulni. Ez is ékesen bizonyítja mindazt, hogy a Magyar Honvédség az elmúlt években a szűkös keretei ellenére is mindent megtett, hogy a honvédség iránti tiszteletet, megbecsülést nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is biztosítani tudja, és biztosítani is volt képes.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk álló költségvetésben a honvédelmi fejezetben leírt összegek elfogadását javaslom képviselőtársaimnak azzal, hogy az elkövetkező évben, valóban, a NATO-elvárásoknak megfelelően a haderő költségvetésének további növelésére lesz szükség. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit