SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Egy állam, egy ország központi költségvetése két szempontból rendkívül fontos, azzal együtt, hogy egy ország mindennapi életét, a működőképességét és a folyamatos jövőképét alapvetően határozza meg.
Először is, a költségvetési törvény azt mutatja be, hogy egy kormány mennyiben valósítja meg a vállalásait, a folyamatosan változó nemzetközi, gazdasági és társadalmi körülmények között mi a fontos és mi nem fontos számára, melyek a kormányzat prioritásai, mire helyez hangsúlyt, mely társadalmi folyamatokat szeretné erősíteni, támogatni.
Tisztelt Ház! A költségvetési törvény másik alappillére az emberekről szól, az ő életükről, életkörülményeik lehetőségeiről, jobbításáról, gyarapításáról. Persze nem lehet egyik pillanatról a másikra Kánaánt teremteni, még akkor sem, ha bizonyos ellenzéki pártok úgy emlékeznek, hogy az ő kormányzásuk idején nem voltak Magyarországon szegény emberek, szegény családok, éhező gyermekek, és úgy emlékeznek, hogy az ő kormányzásuk alatt megvalósult maga a Kánaán itt Magyarországon, vagy azt sugalmazzák újra és újra, hogy ha az ő kezükbe kerülne a kormányrúd, akkor egyik napról a másikra Kánaán lenne Magyarországon.
Azt hiszem, hogy józanul, de határozottan egyetlen célunk lehet: az, hogy évről évre kiszámíthatóan menjünk előre. Lépésről lépésre, gyakorlatias és követhető módon kell könnyebbé tennünk az életfeltételeket a magyar emberek és a magyar családok számára. Azaz a költségvetés arról szól, arról is szól, az a legfontosabb kérdése, hogy mennyivel marad több pénz a családoknál, az embereknél.
Tisztelt Országgyűlés! A magyar emberek, Magyarország az elmúlt négy évben bebizonyította, hogy ha összefogunk, akkor újra tudjuk építeni a hazánkat. A 2010-re a szocialisták által csődhelyzetbe sodort ország elindult az elmúlt években a felemelkedés útján. Még az ellenzék sem tagadhatja le azt, hogy a folyamatosan dühöngő gazdasági válság ellenére az elmúlt években az állam, a kormányzat felelős gazdálkodást folytatott, rendbe tettük az állam pénzügyeit, a pénzügyi fegyelem erősödött, folyamatosan 3 százalék alatt tartottuk és tartjuk a költségvetési hiány mértékét, és ez lehetővé tette azt, hogy Magyarország kiszabaduljon az európai uniós túlzottdeficit-eljárás hatálya alól. Azt sem tagadhatják politikai ellenfeleink, hogy ezen intézkedésekkel párhuzamosan megindult a gazdasági növekedés, úgyhogy ma már a GDP-növekedés tekintetében az EU-ban dobogós helyen állunk. És itt egy mondatra megállok: nevetségesek azok az ellenzéki vádak, amelyek azt sugallják, ahogyan az éppen hétfőn is egy LMP-s felszólalásban elhangzott, hogy a stadionépítések indították be a mesterséges gazdasági növekedést.
Tisztelt Képviselőtársaim! El lehet ezt képzelni, hogy néhány tízmilliárd forinttal egy csőd szélén álló országban óriási gazdasági fordulatot lehet elérni? Akkor ezt miért nem tették meg az elődeink? Nem; ehhez egy éveken át kitartó, koherens gazdaságpolitikára volt, van szükség, prioritásokra, stratégiára és a pénzügyi-gazdasági erőforrások ésszerűbb felhasználására, az uniós források koncentrálására, a munkahelyvédelmi akciótervre, a családi adórendszerre és az állami beruházások beindítására minden területen, az egészségügyben, a szociális és oktatási területen, az infrastruktúra fejlesztésében, és igen, a sport területén is. De a családi vállalkozások és a kkv-k támogatása területén is sikerült előrelépni; mindezen sok-sok százmilliárd forint befektetésének a következménye a gazdasági növekedés, a munkahelyek jelentős gyarapodása és megőrzése, a munkanélküliség jelentős csökkentése, az infláció minimális szintre csökkentése.
(13.40)
Kedves Képviselőtársaim! Az, hogy ez kevés az ellenzéknek a válság időszakában is (Gőgös Zoltán: Milyen válság?), és vitatják a költségvetés számait és részleteit, természetes. De a karaván mégiscsak halad, jó irányba halad, és ezt kell tovább erősítenünk évről évre, nehéz és bizonytalan külső körülmények között is.
Tisztelt Országgyűlés! A 2015. évi költségvetés megőrzi a kormányzás elmúlt években elért eredményeit. Így a családi adókedvezményeknek köszönhetően jövőre 240 milliárd forint marad a magyar családoknál. Megvédjük a rezsicsökkentést is, amelynek köszönhetően a háztartások rezsiterhei 20-25 százalékkal mérséklődtek. Egy magyar háztartás átlagosan 150 ezer forintot spórolhat meg évente.
Mindezeken túl közös erőfeszítéseinknek köszönhetően a tisztességtelen eljárást alkalmazó bankoknak vissza kell fizetniük azt a több mint 1000 milliárd forintot, amit elvontak a lakosságtól, a lakosoktól, a családoktól. A hitelesek vagy pénzhez jutnak tehát a következő esztendőben, vagy ha még élő hitelszerződésük van, 25-30 százalékkal csökkenhet a tőke-, illetve a törlesztőrészletük.
Mindezeknek köszönhetően a 2015-ös költségvetés a banki elszámoltatás költségvetése is lesz, és az elszámoltatás eredményeképpen és a többi kormányzati intézkedés, párhuzamos intézkedés eredményeképpen több pénz marad a családoknál, ezáltal nőnek a lakossági megtakarítások és a fogyasztás, ami ösztönzi a gazdasági növekedést, és kedvező hatást gyakorol a költségvetés bevételeire.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója mindezek alapján támogatja ezt a magyar családokat támogató költségvetési tervezetet, támogatjuk azt azért, mert a család az első ebben a javaslatban is. A kormány kiemelt célkitűzései közé tartozik a családok támogatása és a gyermekvállalás elősegítése. A cél az, hogy Magyarországon egy olyan támogatási rendszer alakuljon ki, amely igazodik a különböző családi élethelyzetek által jelentett eltérő élethez, életpályákhoz, ezzel is szolgálva a tervezett gyermekek megszületését. Ezért jövőre is a munka és a gyermeknevelés megbecsülésére épülő családi adórendszer marad fenn, így a munkabérre 2015-ben is Európa egyik legalacsonyabb adókulcsa vonatkozik, a gyermeknevelést pedig családi adókedvezménnyel segíti a kormány.
A kiskeresetű, többgyermekes családoknak jövőre is gyakorlatilag a zsebében marad, maradhat a bruttó fizetése. 2016-tól, mint ahogy hallottuk, négy év alatt fokozatosan a kétszeresére, a gyermekenkénti 10 ezer forintról 20 ezer forintra emeljük a két gyermeket nevelő szülők kedvezményét. A gyed extrát 2015-ben is folytatjuk, mert bebizonyította, hogy ösztönzi a gyermekvállalást és a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását.
2015-ben elindul a családi otthonteremtési kedvezmény. Július 1-jétől 700 ezertől 1 170 000 forintig vehető igénybe támogatás, nemcsak új lakás vásárlására, építésére, hanem használtlakás-vásárlásra, meglévő lakás bővítésére is. Jelzem, hogy ez főleg vidéki területeken régi nagy probléma volt, és egy régi nagy problémában elindultunk a megoldás útján, és azt gondolom, hogy a használtlakás-vásárlás tekintetében ez végre egy áttörés, vagy egy jelentős lépést jelenthet előre.
Támogatjuk a költségvetést azért is, mert a munkahelyteremtés áll annak a középpontjában. Ahogy már többször elhangzott, a „segély helyett munkát” alapelvét valljuk továbbra is. Ez azt jelenti, hogy mindenki, aki tud és akar, az dolgozhasson, és ennek megfelelően kell a költségvetési forrásokat átcsoportosítani, átrendezni és hozzáigazítani a valóságos élethez. Ennek megfelelően 2015-ben még több ember számára szeretnénk elérhetővé tenni a közfoglalkoztatást.
Emellett folytatódnak a foglalkoztatást ösztönző kormányzati programok is, így például a munkahelyvédelmi akcióterv. Erről nagyon sokszor lenézően hallunk, de, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, ez az elmúlt időszakban megközelítőleg 800 ezer magyar munkahely megőrzését, megtartását jelentette, ami szerintem egyáltalán nem elhanyagolható az elmúlt hosszú esztendők válságát, külső nehézségeit figyelembe véve.
A Kereszténydemokrata Néppárt támogatja a költségvetés tervezetét, mert jövőre is értékállók lesznek a nyugdíjak. A 2010-es kormányváltás időpontjára a nyugdíjrendszer az összeomlás szélére került, mert a korábbi kormányok az emberek nyugdíj-megtakarításait veszélybe sodorták (Korózs Lajos: Ne beszélj már hülyeséget, Laci! Elloptátok a 3000 milliárd forintot!), a befizetéseket kötelezően külföldi kézben lévő magánpénztárakba terelték (Az elnök csenget.), a nyugdíjkassza hiánya egyre nőtt. (Boldog István, Korózs Lajosnak: Te beteg vagy! A gyógyszert bevetted ma?) Ezek konkrét tények, kedves képviselőtársam.
A kormány kiemelt célja a nyugdíjrendszer stabilitásának és a nyugdíjak értékének megőrzése, ahogyan az elmúlt esztendőkben is, a következő esztendőben is. Ezért 2015-ben is megőrizzük az időskori ellátások összegét, a nyugdíjak az infláció mértékével, 1,8 százalékkal fognak növekedni. Az idősek terheit mérsékli a rezsicsökkentés is, amelynek eredményeit a kormány a nemzeti közműszolgáltatási rendszer elindításával is szeretné megőrizni.
Folytatjuk a „Nők 40” programot, amely a nők megbecsüléséről szól. A program lehetővé teszi, hogy a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba mehessenek. Eddig 135 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Sokan kérdezték az elmúlt hetekben, hónapokban tőlem, hogy megtartjuk-e továbbra is ezt a lehetőséget. Itt is mondom és itt is megerősítjük, hogy a kormány, illetve a kormánypárti többség továbbra is támogatja, hogy ezt a lehetőséget megőrizzük és megtartsuk a következő időszakban is.
Röviden még két területről hadd beszéljek! A következő esztendőben 2 milliárd forinttal több támogatás jut a magyar civil szervezetekhez. 3,4 milliárdról 5,4 milliárdra fog emelkedni a Nemzeti Együttműködési Alap költségvetési kerete. Azt gondolom, hogy ez is egy jelentős és nagyon fontos lépés.
Végül a nemzetpolitikával kapcsolatos költségvetési helyzetről néhány mondat: a következő esztendőben a nemzetpolitikával kapcsolatos költségvetési mozgástér 2 milliárd 391 millió forinttal fog növekedni. Ez azt jelenti, hogy ennyivel több nagyon fontos nemzetpolitikai programot, projektet valósíthatunk meg. Én azt gondolom, hogy ez egy szintén rendkívül fontos előrelépés lesz.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány által előterjesztett és benyújtott költségvetési törvényjavaslatot mindezen érvek és tények alapján a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója támogatja, és kérem képviselőtársaimat, hogy szíveskedjenek támogatni azt.
Önök megtisztelték az én hozzászólásomat figyelmükkel, én köszönöm ezt a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit