DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Úgy gondolom, hogy a kisebbségi véleményben nagyjából-egészében azt az álláspontot elmondtam, amely a Szocialista Párt frakciójának a véleménye. Egy reakciót azonban egészen biztosan megér László Tamás képviselőtársam előző felszólalása.
Úgy gondolom, a magyar lakosság érdekét az szolgálná, ha minél kevesebb költségvetési forrást kellene arra fordítani, hogy az állam egyik cége az állam másik cégével üzletel. Egész egyszerűen bizonyos üzletágak elkerülnek az egyik cégtől, és odakerülnek a másik állami céghez. Ez normális esetben, piaci körülmények között nem úgy történik, hogy a tulajdonos egyből a zsebébe nyúl, és az egyik cégnek az ebből fakadó bevételkiesését, vagy az ebből fakadó vagyonvesztését kifizeti, hanem úgy, hogy az egyik cég kigazdálkodja. Ezek nagyon nagy cégek, ezek, úgy gondolom, el is bírnák ezeket a kiadásokat. Nem értjük, hogy a magyar lakosságnak az miért állna érdekében, hogy erre költségvetési forrást, adóforintokat biztosítsanak azért, hogy az egyik cégnél ne legyen vagyonvesztés. Hiszen el is kerül onnan a másik állami céghez a vagyon, tehát nem máshova kerül ki a vagyon.
Az Eximbank tekintetében nem támadtam, képviselőtársam. Örülünk, ha a magyar exportot sikerül egyáltalán talpra állítani. Nagyon örülünk, ha ennek egy jó szereplője lesz az Eximbank. Egész egyszerűen arról van szó, hogy amikor először tárgyaltuk ezt a költségvetési módosítási javaslatot, akkor ez nem feltétlenül szerepelt itt benne. Mint ahogyan a földgáztranszfer ára is szépen lassan kúszott feljebb 2,5, 3, majd 5 milliárd forintig. Egész egyszerűen egyszer csak a nyakunkba esett ez a javaslat. Mi erre azt mondjuk, hogy ez kapkodás, ez kapkodó javaslat volt. A végén még az államtitkár úr is a bizottsági ülésen magára vállalta, hogy az egyik módosító javaslat valójában egyébként azért van, mert korábban elfelejtették beleírni.
Amikor ekkora összegekről döntünk, amikor ilyen előterjesztéseket tárgyalunk, úgy gondolom, kicsit pontosabb előkészítés is lehetne. Márpedig nem az, hogy a kormány megad egy megrendelést, na, akkor azt vigyük el a bizottsághoz, legyen ez egy bizottsági módosító, hiszen arra ad még lehetőséget a házszabály, és akkor gyorsan ezt még hozzuk be a Ház elé.
Ha van idő, ha ésszerű határidők vannak, akkor ezt meg lehetett volna csinálni. Márpedig nem gondolom, hogy ezek a stratégiai célok november elején keletkeztek a kormányban. Ezt korábban is meg lehetett volna csinálni, behozni, nyugodtan végigtárgyalni, és utána minden további nélkül megtehettük volna, hogy megtárgyaljuk és meg is szavazzuk ezeket a célokat. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit