DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Pár dolgot szeretnék csak megjegyezni. Szilágyi képviselő úr azt említette, hogy problémás a pályáztatás nélküli finanszírozás a kormány részéről. Sallai Benedek azt mondta, hogy ez lehet jó. Szeretnék konkrét példát is mondani, hogy érthető legyen, hogy erre azért szükség van. A szegedi lézerberuházás többek között például olyan beruházás, ami egy ilyen műfajba illeszkedik. Vagy szeretném megjegyezni azt is, hogy Debrecenben azért nem valósult meg a részecskegyorsítós anyagkutatáshoz kapcsolódó nagyberuházás svéd, illetve spanyol versenytársakkal szemben, mert a Gyurcsány-kormány egész egyszerűen ebből a szempontból elég szűkmarkúnak bizonyult, és nem voltunk versenyképesek. De egyik sem egy pályáztatási konstrukció keretében működhetett volna.
Szeretném megjegyezni azt a szakterületi kollégiumok kérdését és az ezzel kapcsolatos bírálatot illetően, hogy tulajdonképpen, ha ez a logika most megkérdőjelezhető, akkor meg kellett volna kérdőjelezni az egész Lendület-program dolgát is, ahol szintén az Akadémián belül voltak ajánlások, és de jure az elnök hozta meg a döntését. És az eredmények egyébként azt mutatják, hogy ezek jó döntések voltak, és sikeresnek bizonyultak.
(0.10)
Tehát nem tudom, hogy ebből a szempontból miért kell feltétlenül rosszhiszeműen hozzáállni, hiszen korábbi példa egy hasonló területen már bizonyított.
Szeretném azt is megjegyezni, hogy a visszaesés, amiről Sallai úr beszélt… - számos mutatóval sok mindent lehet mérni. Ha megnézzük a Magyar Tudományos Akadémia beszámolóit a magyar tudomány helyzetéről - ezek rendszeres időközönként mindig megszületnek -, azokból elég jó tendenciák rajzolhatók ki, és az is látszik egyértelműen, hogy a 2008-as válság sok szempontból mindenhol problémát okozott, és az elmúlt négy év meg jórészt arról szólt, hogy ahhoz, hogy kutatás legyen, előbb kutatókra van szükség, a kutatókat meg haza kell hozni, meg itthon kell tartani, és a források alapvetően ebbe az irányba mentek. Úgyhogy szerintem ezeket érdemes figyelembe venni. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit