DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A magyar-román határ két oldala közötti mindennapi kapcsolatok a múlt században, részben a megszigorodó határellenőrzés miatt fokozatosan elsorvadtak, az érintett térségek periférikussá, fejlődésükben korlátozottá váltak, a családi, társadalmi, gazdasági kapcsolatok visszafejlődtek. Románia uniós csatlakozását követően azonban egyre fokozódó igény jelentkezett arra, hogy a régi, használaton kívül helyezett utak újjáépüljenek, új közlekedési kapcsolatok jöhessenek létre.
A magyar-román államhatár rendjéről szóló 2006. évi LXXXV. törvény alapján a határtérséget érintő bármilyen építési munkálat megkezdése előtt az adott beruházásról külön nemzetközi szerződést kell kötni. A beruházásokat gátló, lassító szabályozás meghaladása érdekében a felek idén júliusban Bukarestben kétoldalú megállapodást írtak alá. Az egyezmény megteremti a határtérségben történő munkavégzés megkezdésének jogi feltételeit a közös határ vonalát érintő közúti közlekedési kapcsolat esetén. A gyorsforgalmi útkapcsolatokra és a jelentősebb műtárgyakra továbbra is egyedi egyezményeket kell kötni. További cél, hogy a jelenleg már létező utakon esetlegesen szükségessé váló jelentősebb bővítési munkálatok is külön kormányközi egyezmény megkötése nélkül, e megállapodás alapján végrehajthatóak legyenek.
A két fél a megállapodás mellékleteként kidolgozta azon közúti kapcsolatok listáját, amelyek már jelenleg is léteznek, vagy amelyek építésének megkezdése a jövőben várható. A megállapodás elfogadásával a két fél jóváhagyja, hogy a listán rögzített helyeken további nemzetközi szerződés megkötése nélkül lehessen utat építeni vagy bővíteni. Ehhez elegendő lesz az utak kezelői közötti megállapodás a beruházás előkészítéséről és kivitelezéséről. A megállapodás további célja, hogy a két fél közösen határozza meg a határt átlépő utak forgalmi jellegét és engedélyezett teherbírását, ami mindkét oldalról lehetővé teszi egységes kezelésüket, és szabályozza a határ menti településeket érintő tehergépjármű-forgalom mértékét is.
Románia schengeni tagságáig a megépülő utakon a forgalom megindításához határellenőrzést kell biztosítani, erről a Belügyminisztérium folytat egyeztetéseket a román féllel. Kérem mindezek alapján a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/1275. számon beterjesztett törvényjavaslatot elfogadni és a megállapodás kihirdetését támogatni szíveskedjen. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit