IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A Lehet Más a Politika az elmúlt években is határozottan kiállt a gyermekéhezés felszámolása mellett. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a XXI. században gyermekeknek éhezniük kelljen. Mégis ma Magyarországon több százezer gyermek étkezése bizonytalan az iskolaidőn kívül: hétvégén, majd az iskolai nyári és téli szünet időszakában.
Ez nemcsak elfogadhatatlan, hanem szükségtelen is. A meglévő szociális gyermekétkeztetés programját kiterjesztve csupán plusz 8-10 milliárd forint hozzáadásával egy gyermeknek sem kellene éheznie az iskolaidőn kívül sem.
Az LMP kötelező önkormányzati feladattá tenné a rászoruló gyermekek étkezésének egész éves biztosítását. Ehhez 100 százalékos állami támogatást biztosítanánk a települések részére. Ez a költség tehát csupán néhány milliárd forint, egy kis stadion árából finanszírozható.
Az MSZP javaslata hasonlóan a gyermekéhezés felszámolását szolgálja az osztalékadó radikális megemelésével. Az LMP önmagában nem ellenzi az osztalékadó emelését, de az ilyen hirtelen és durva változtatásokat nem tartjuk szerencsésnek, nem tesznek jót a gazdaságnak, lévén, hogy kiszámíthatatlan gazdasági környezetet teremtenek.
Számunkra nem egyértelmű, hogy az igazságtalan jövedelemelosztási politika hibáit ezzel a javaslattal korrigálni lehet-e. Az sem egyértelmű, hogy a gyermekétkeztetés forrásait meg kell-e címkézni. A gyermekéhezés felszámolását általános adóbevételekből, univerzális politikák és speciális, célzott programok segítségével kell elérni.
(16.30)
Mindemellett az LMP támogatja a javaslat tárgysorozatba-vételét. A célokkal egyetértünk. Ugyanakkor az eszközöket - amennyiben tárgyalhatunk a javaslatról - módosító javaslatokkal finomítani feltétlenül szükséges. Köszönöm a szót.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit