Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A Jobbik természetszerűleg támogatja saját javaslatának egy kicsit áthangolt verzióját, amely az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről szól, egyben örülünk az MSZP beismerő vallomásának a tekintetben, hogy miután az utolsó kormányzati ciklusuk utolsó pár hónapjában néminemű csökkentést pár tétel tekintetében végrehajtottak áfakérdéskörben - előtte ugyan hatalmas emeléseket, mint tudjuk, és mint minden statisztikából kiderül -, azt követően valóban belátták azt, hogy az utóbbi években a Fidesz-KDNP-kormány az önök által 20-ra, majd 25-re emelt áfatételt 27 százalékra, Európában is hallatlan módon magas szintre emelte, ami tarthatatlan. Ugyanakkor az alapvető élelmiszerek áfaköre csökkentésének akkor van igazi értelme, ha a kereskedők nem képesek lenyelni ezt a tömeget, tehát egy megfelelő monitoringrendszer kiegészítésével, kiépítésével lehetne valódi sikereket elérni.
Azt is jegyezzük meg - ahogy kiváló borsodi képviselőtársam az iméntiekben jelezte, amikor a napirend szóba került -, hogy valóban, az árakkal baj van Magyarországon, de talán nem az árakkal van a legnagyobb baj, hanem sokkal inkább a bérekkel. Tehát addig, amíg a KSH által meghatározott mértékben a nettó átlagfizetés 140 és 160 ezer forint között szór - és ez egy átlag, amit a többmilliós bankárfizetések fölfelé húznak -, addig igen nehéz dolgunk van, ha akár az alapvető élelmiszerek áfájának tekintetében bármifajta csökkentést, árcsökkentést szeretnénk a piacon elérni úgy, hogy a kereskedő ne nyelje be ezt a többletet. Tehát rendszerszinten nyilvánvaló, hogy a jövedelmi viszonyokon lenne érdemes hosszabb távon javítani, de tüneti kezelésként természetszerűleg a Jobbik frakciója támogatja azt, hogy első körben vita folyjon az alapvető élelmiszerek áfacsökkentéséről, második körben pedig valósítsuk is meg ezt.
Mindemellett pedig mi a beismerő vallomást örömmel fogadjuk a tekintetben, hogy valóban, az önök utolsó kormányzati ciklusa során elképesztő mértékű áfaemelésre került sor, az utolsó hónapokban néminemű csökkentésre, tüneti kezelésre, azóta pedig elszabadult a pokol e tekintetben, hiszen európai szinten is rekordmértékű forgalmi adóról beszélhetünk. Ezt a Jobbik nem szeretné fenntartani ebben a formában. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit