DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: A törvényjavaslat célja az uniós vasútbiztonsági irányelv teljes körű jogharmonizációja érdekében szükséges módosítások és kiegészítések átültetése a magyar jogba. A változtatások lehetővé teszik az Európai Bizottság által tavaly indított kötelezettségszegési eljárás lezárását.
A törvényjavaslat két törvény módosítását tartalmazza, mint az előterjesztő is említette. Az elsőt, a vasúti közlekedésről szóló törvény módosítását a Bizottságnak a vasútbiztonsági irányelv 16. cikkének (1) bekezdésével kapcsolatos álláspontja indokolja: a rendelkezés biztonsági hatóság létrehozatalát írja elő a tagállamoknak, amelynek mind szervezetileg, mind jogilag és döntéshozatala szempontjából is függetlennek kell lennie a vasúttársaságoktól, az infrastruktúra működtetőitől és az úgynevezett beszerzőegységektől.
A mai magyar vasúti szervezetben - mint ahogy az előbb hallottuk - a beszerzőegység nem jelenik meg önálló jogalanyként, ezért a vasúti törvény sem tartalmazza a kifejezetten erre a szervezetre vonatkozó függetlenségi kritériumot. Tekintettel azonban arra, hogy a jövőben önálló jogalanyként megjelenhet a beszerzőegység, ezért a Bizottság által indított jogsértési eljárás eredményes lezárása érdekében szükségessé vált a beszerzőegységtől való függetlenség kritériumának nevesítése is.
A Bizottság ugyancsak kifogásolta az irányelv 17. cikkének (1) bekezdését átültető jogszabályt. Megítélésük szerint a vasúti törvény nem rendelkezik a biztonsági hatóságnak a technikai segítségnyújtás igénybevételére vonatkozó jogáról, mivel az a jelenlegi hazai szabályozásban csak a hatóság ellenőrzési jogkörére terjed ki, míg az irányelv kifejezetten azt mondja ki, hogy a hatóság bármikor kérheti a technikai segítségnyújtást. A bizottsági észrevétel alapján az irányelv elvárás szerinti átültetése érdekében a törvényjavaslat tartalmazza a vasúti törvény 80. §-ának kiegészítését.
A légi, vasúti és vízi közlekedési balesetek és egyéb közlekedési események szakmai vizsgálatáról szóló törvény módosítása azért szükséges, mert a Bizottság az irányelv 21. cikk (3) bekezdésének nem megfelelő átültetését kifogásolta. Eszerint a baleseteket és a váratlan eseményeket a vasúttársaságok, az infrastruktúra-működtetők és adott esetben a biztonsági hatóság is haladéktalanul köteles jelenteni egy vizsgálótestületnek. A Kbtv. jelenleg valóban nem kötelezi a biztonsági hatóságot egy ilyen bejelentés megtételére, ugyanakkor a hazai hatósági gyakorlat teljes mértékben megfelel az irányelvnek. A jogszabályi átültetés szempontjából azonban az Unió Bizottsága számára ez nem elegendő, ezért a bizottsági észrevételt elfogadó kiegészítést is tartalmazó törvénymódosítást támogatjuk.
Tisztelt Országgyűlés! Mindezek alapján kérem, hogy a törvénymódosító javaslat támogatásával és elfogadtatásával járuljanak hozzá, hogy a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás mielőbb befejeződhessen.
Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit