DR. BENE ILDIKÓ

Full text search

DR. BENE ILDIKÓ
DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Hazánkban évente átlagosan 1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A betegség, ha időben felfedezik, gyakorlatilag teljesen meggyógyítható. Ami sajnálatos tény, hogy Magyarországon évente akár 400-nál is több nő hal meg méhnyakrák következtében.
Hazánkban a méhnyakrák a 15-44 éves nők körében a második leggyakoribb daganattípus, mindazok ellenére, hogy ma Magyarországon biztosított a 25-65 év közötti hölgyek rendszeres szűrése, ennek ellenére a szűrési hajlandóság rendkívül alacsony. Az elvégzett epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrák kialakulása több mint 90 százalékban összefügg a humán papillomavírus-fertőzéssel. Magyarországon 2009-től kezdődően helyi kezdeményezésekre önkormányzatok által támogatott HPV elleni kampányoltások indultak el, amelyek keretében az önkormányzatok a 13-14 éves lányok oltásához nyújtottak anyagi segítséget. Közel 300 önkormányzat döntött úgy, hogy száz százalékban vagy részben finanszírozza a településen élők méhnyakrák elleni védelmét.
Örvendetes, hogy a kormányzat döntése alapján 2014-től a HPV elleni védőoltás belekerült a védőoltási programba. Első alkalommal azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket, és az általános iskola hetedik osztályát a 2014-15-ös tanévben végzik. Rendkívül fontos, hogy az oltásra való felhíváshoz a szűrések fontosságát hangsúlyozó felvilágosító program is társul.
(18.00)
Az oltásra első alkalommal 2014. szeptember 15-ig várták a jelentkezést. Kiemelt fontosságúak a szűréseket népszerűsítő programok, a kötelezően felajánlandó HPV-védőoltás bevezetése. Rendkívüli jelentőségű, hogy növekedjen a szűrővizsgálatokon a részvételi arány.
Államtitkár Úr! Hogyan értékelik a HPV elleni védőoltás országos bevezetésének első tapasztalatait? Hogyan éltek a lehetőséggel a szülők, és milyen további tervek, programok vannak a szűrési aktivitás növelése érdekében?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit