DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt években legtöbbször a jelenlegi külügyminiszter úr, Szijjártó Péter volt az, aki az arcát adta a kormány által kötött stratégiai megállapodásokhoz, ő volt az, aki tárgyalt a kiszemelt cégekkel, megállapodott velük e különös vagy különleges feltételekben, és végül bejelentette azt, hogy ezek a stratégiai megállapodások megköttettek.
Mostanra azonban újabb hírekkel és újabb információkkal gazdagodhatott a tudásunk a stratégiai partnerségi megállapodásokkal kapcsolatban. Ennek keretében viszont igen súlyos vádak érték a magyar kormányt. Ha ezek a vádak igazak, akkor úgy ajánlottak egyesek támogatásokat külföldi befektetőknek, hogyha cserébe stratégiai megállapodást kötnek a kormánnyal, és a megszerzett támogatások egy részét kenőpénz gyanánt visszacsorgatják egy kijelölt alapítványnak. A kiválasztott cégekből így lehettek kivételezettek, ha ezek a hírek igazak.
De engedjék meg, hogy lefordítsam egy kicsit egyszerűbb szavakra. Itt arról van szó, hogy a hírek szerint az adókedvezményekért és még rosszabb esetben az adóellenőrzés felületességéért cserébe kormány közeli szervezeteket kellett volna támogatni (Lázár János: Hol jelentek meg ezek a hírek?), de hogy még egyszerűbben fogalmazzak, a hírek arról szólnak, hogy kevesebbet kellett volna befizetni a közösbe, ha cserébe több vándorol a magánzsebekbe.
Államtitkár úr, én szeretném azt hinni, hogy ilyen dolgok nem fordulhatnak elő a XXI. századi Magyarországon, viszont más magyarázatot nagyon kevéssé tudok találni, ugyanis legutóbb már pert kellett indítania a Lehet Más a Politikának azért, hogy pontosan megtudjuk, mennyi kedvezményt kaptak ezek a cégek, hogy megtudjuk, mi a valós mérlege a stratégiai megállapodásoknak. Önök és a minisztériumok - nem egyet kerestem fel és nem kettőt - egyszerűen sorra elhárították azt a megkeresést, amely arról szólt volna, hogy önök tisztázni tudják magukat például ezekkel a hírekkel kapcsolatban.
Államtitkár úr, kérdezem önt, van-e információja arról, hogy a megállapodások vagy azok egy része ezt a célt szolgálta volna, vagyis azt, hogy kevesebb adó folyjon be a költségvetésbe magánérdek-támogatásért cserébe. Elárulja végre, hogy mennyivel kevesebb adó folyt be a megállapodások következtében? S kérdezem, ezek után is kiállnak-e önök a stratégiai partnerségi megállapodások mellett.
Köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit