DR. SEMJÉN ZSOLT

Full text search

DR. SEMJÉN ZSOLT
DR. SEMJÉN ZSOLT miniszterelnök-helyettes: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Képviselő úr, hogy őszinte legyek, nem gondolom, hogy Orbán Viktor okostelefonja az Országgyűlés tárgykörébe tartozik, hogy milyen mértékben használ, vagy nem használ okostelefont, vagy SMS-ezik, vagy nem SMS-ezik. Ezért inkább a közérdeklődésre számot tartó részével foglalkoznék a kérdésével kapcsolatban. Ennek a lényege az, hogy a kormánynak elhatározott szándéka az, hogy a fogyasztási típusú adók szerepének növelésével párhuzamosan a jövedelemtípusú adók csökkentését tűztük ki célul. És miután a hagyományos telefonszolgáltatáshoz képest az utóbbi években az elektronikus kommunikáció szerepe megnövekedett, ezért szükséges ennek az átgondolása, hogy az internetes típusú kommunikációt is bevonjuk a közteherviselésbe.
Látható, hogy ezt a tendenciát vetíti előre, hogy az adózott hangalapú szolgáltatás utáni adóalap, a hagyományos úton folytatott beszélgetések időtartama hosszabb távon még tovább fog csökkenni, ez az internetszolgáltatások igénybevételének a növekedésével fog járni. Következésképpen indokolt az, hogy ami a telekommunikációból kiesik, az az internetszolgáltatás tekintetében a költségvetésbe bevonásra kerüljön. Fontos szempont, hogy a távközlési adó egyszerű adóztatást tesz lehetővé, kevés számú adóalanyról van szó, ezek a távközlési szolgáltatók, és így az adóztatásnak a költsége is alacsony.
Ez az intézkedés tehát szorosan illeszkedik a kormányzat eddig folytatott adópolitikájába, a távközlési adó kiterjesztésének jelenlegi célcsoportja részben átfedi a közteherviselésbe (Lukács Zoltán: Mi meg ezt a papírt kérjük.) már korábban bevont távközlési szektort, amely profitképessége és versenypozíciója képessé teszi, hogy nagyobb részben járuljon hozzá Magyarország költségvetési egyensúlyának a fenntartásához. (Lázár János: Papírcserét javaslok a felek között.) Ebből következik egyébként, hogy ha az ország költségvetési szempontjait nézem (Lukács Zoltán: Azt sem tudja, mit beszél.), akkor nehéz elgondolni, hogy miért gondolják azt, hogy nem inkább a fogyasztási típusú adókat szedjük be, és ehelyett önök azt javasolják, hogy a jövedelemtípusú adókat szedjük be.
Én azt gondolom, hogy ez az intézkedés pontosan azt készíti elő (Zaj, az elnök csenget.), hogy minél alacsonyabb jövedelemadók lehessenek Magyarországon. (Dr. Schiffer András: Ez nem fogyasztás. - Taps a kormánypártok soraiból.) Hát micsoda?

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit