DR. BALOG ÁDÁM,

Full text search

DR. BALOG ÁDÁM,
DR. BALOG ÁDÁM, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Először is engedjék meg, hogy kitérjek egypár szóban a bevezető gondolataira képviselő asszonynak.
Elismerjük, hogy a Magyar Nemzeti Bank függetlensége és a nemzeti intézmények körében betöltött jelentősége és szerepe különös felelősséggel is jár. E felelősségvállalást szem előtt tartva az MNB vezetése döntéseit minden esetben a jegybank működési rendjét meghatározó külső és belső szabályainak megfelelően hozza meg. Az MNB minden beszámolási kötelezettséget előíró jogszabályi kötelességének eleget tesz, például ennek keretein belül beszámol az Országgyűlés Gazdasági bizottságának, rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot, és folyamatosan ellenőrzi őt az Állami Számvevőszék is. Emellett még egy belső ellenőrzési igazgatóságunk is van, amely a többi igazgatóságtól függetlenül ellenőrzi a tevékenységünket. Tehát úgy vélem, hogy a meghozott intézkedések, amelyeket képviselő asszony elmesélt, azok minden esetben kiállják a jogi próbát, és emellett úgy véljük, hogy nemcsak a jogszerűségük, hanem a racionalitásuk is fennáll.
A bérekre áttérve: én örülök ennek is, hogy ez a kérdés felmerült, hiszen ahogy mondtam, ez egy független, jelentős intézmény, tisztában kell lennünk azzal, hogy mi történik benne, teljesen jogosnak érzem ezeket a kérdéseket. Megjegyzem, azért jó lett volna, ha ezeket a kérdéseket felvetik öt-hat évvel ezelőtt is, amikor az akkori elnök 8 milliós bért vett fel havonta, az akkori alelnök pedig 5, illetve 6,5 millió forintot. Azóta lett ez az összeg lenegyedelve, leötödölve, ami a mostani vezetést illeti, úgyhogy azért ezt egy jelentős különbségnek érzem. Így már az európai, középeurópai, kelet-európai szinten a jegybanki fizetéseknek inkább az alsó részébe tartoznak a jelenlegi fizetések.
Ha megnézi a képviselő asszony a jogszabályokat, akkor láthatja, hogy a jövedelmünk összegét a KSH által a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági bruttó átlagkereset tízszeresében, az alelnök esetében pedig ennek a 80 százalékában, illetve 70 százalékában határozza meg. A korábbi elnök a 41-szeresét kereste a magyar átlagbérnek. (Az elnök csenget.)
A többi kérdésére kitérve (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) szeretném jelezni, hogy a kuratóriumi, illetve felügyelőbizottsági tagságokat, igazgatósági tagságokat (Az elnök ismét csenget.) jogszerűen látja el a Nemzeti Bank. (Az elnök ismét csenget.) A kuratóriumi díjainkat pedig felajánljuk a honlapunkon ismertetett módon.
Köszönöm.
(18.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit