IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő javaslat az LMP számára örömteli és alapvetően támogatható. A közös híd építése Abaújvár és Kenyhec között olyasvalamit jelképez és valósít meg, ami az LMP szerint alapvető cél a mai világban. Az ott élők számára, ahogy más határ menti településen élők számára az ilyen beruházások azt jelentik, hogy lehetséges túllépni a történelmi hányattatásokon, hogy lehetséges összekapcsolni azt, ami természetesen összetartozik, vagyis a kis közösségi, helyi természetes és kulturális kapcsolatokat ismét feléleszteni.
Már az is nagy nyereség, hogy átkelőpont jön létre a Hernádon, hogy közelebb kerülhetnek egymáshoz a környék településének lakói. Az LMP abban a reményben támogatja a híd megépítését, hogy az hozzájárul az ott élők életének megkönnyítéséhez. Azt reméljük, hogy a híd nemcsak jelképe lesz a szétszakított területek ismételt összekapcsolásának, de a mindennapokban is tapasztalható lesz, ahogy ismét élettel telik meg az eddigi határterület.
Az LMP támogat minden olyan javaslatot, amely segíti a Kárpát-medence lakóinak életét, tartozzanak is bármely nemzetiséghez, különösen akkor, ha az a mindennapokban megmutatkozó kézzelfogható segítséget jelenti. Azt gondoljuk, hogy az ilyen beruházások teszik lehetővé a helyi gazdaság erősítését, hogy végre azok számára nyílik lehetőség, akik a helyi közösségeikben keresik és találják meg ezek után a számításukat. De arra is számítunk, hogy az idegenforgalomra is jó hatással lesz a beruházás, bár ezzel kapcsolatban persze aktívabb kormányzati együttműködésre, közreműködésre, kapcsolódó programokra is szükség lehet.
A határ menti együttműködések erősítése az LMP szerint olyan eszköz lehet az Európai Unióban, ami nem csupán szimbolikusan hozhatja közelebb egymáshoz a térségben élőket, nem csupán régi kulturális egységeket ébreszthet fel vagy hozhat létre újakat, hanem arra is alkalmas, hogy megerősítse a helyi közösségek önállóságát gazdasági értelemben is. Abaújvár és Kenyhec, a környékbeli települések és a térség lakói, ha megépül a híd, ebben az értelemben tehát bizakodhatnak.
Azt szeretnénk, ha ez a beruházás ezúttal tényleg azokról szólna, akiknek érdemben megtervezték. Szeretnénk, ha a híd megépítése a térségben élőket gyarapítaná és az ő jövőjüket szolgálná. Nem tennék tehát eleget kötelezettségemnek, ha az LMP képviselőjeként nem hívnám fel a figyelmet arra, hogy a közbeszerzési eljárást az előttünk fekvő javaslat 3. pontja a magyar félre bízza, ami ismerve az elmúlt évek gyakorlatát, akár aggodalomra is okot adhat. Arra szeretnénk figyelmeztetni tehát a kormányt, hogy a híd megépítésének célja a helyi fejlesztés és nem az ügyeskedés. Ezúttal ne olvassanak a sorok közé olyasmit, ami arra utalna, hogy politika közeli vállalkozókat kell támogatni. Legyen ez a híd annak a szimbóluma és reménye, hogy lehetségesek olyan beruházások, amelyek célja valóban az, hogy azokat szolgálja, akik használják, szolgálja az Abaújvár és Kenyhec között felépülő híd a helyi közösségeket. Mi ennek a célnak a teljesülését fogjuk megkövetelni, nyomon követni és ellenőrizni, amint az Országgyűlés az LMP szavazataival együtt támogatásáról biztosítja a beruházást.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit