BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A jelenlegi kormánypártok képviselői ellenzékben nagyon határozottan - hozzáteszem, nagyon helyesen - kiálltak mind a Gyurcsány-, mind a Bajnai-kormány vidékromboló lépései ellen. Az elmúlt években mégis azt kellett tapasztalnunk, hogy a második Orbán-kormány funkcióváltásra, hatékonyságra hivatkozva olyan intézkedéseket foganatosított az egészségügyben, melyek szervesen illeszkednek a szocialista-szabad demokrata elődeik által megkezdett sorba.
A kormány tavalyelőtt funkcióváltásra, hatékonyságra hivatkozva egyetlen tollvonással megszüntette a szülészet-nőgyógyászatot és az aktív belgyógyászatot szülővárosomban, Körmenden, Celldömölkön pedig ugyanezt tette az aktív belgyógyászattal és az aktív sebészettel. Miközben önök biztonságos betegellátásról, a kis kórházak működtetésének megerősítéséről és a helyiek érdekeinek szem előtt tartásáról beszélnek, sorra hozzák a vidéken élők életét megnehezítő döntéseket, hátrányos helyzetbe hozva ezzel a Vas megyeieket is.
Elképesztőnek és cinikusnak tartom, hogy az előbb említett intézkedések után önök olyan nyilatkozatokat tesznek, hogy soha nem látott fejlesztések zajlanak az egészségügy területén. A kormánypárti országgyűlési képviselőknek 2012-ben kellett volna határozottan kiállniuk az emberek mellett, akkor kellett volna minden erejüket latba vetniük a leépítésekkel szemben.
A Jobbik akkoriban minden lehetséges eszközzel tiltakozott a vidékromboló lépések ellen. Parlamenti felszólalásaim mellett tüntetést is szerveztünk a körmendi és a celldömölki kórházért, Körmenden pedig aláírásokat is gyűjtöttünk. A térségben élők szinte egyöntetűen álltak ki az intézményért. Rendkívül rövid idő alatt ötezren írták alá az íveket, de a nemzeti konzultáció fontosságát hangoztató kormány semmibe vette a véleményüket.
A fideszes propagandagépezet megújuló, modern kórházakról, hatalmas fejlesztésekről szól, de az egészségügyi ellátás színvonala egyértelműen csökkent a már csak a szombathelyi kórház telephelyeként működő körmendi kórházban. Természetesen nem vitatom a folyamatban lévő beruházások előrevivő voltát, ám a megszüntetett osztályok, elsősorban a szülészet-nőgyógyászat visszaállítása elengedhetetlen lenne.
Sajnálatos módon a közelmúltban ezzel ellentétes nyilatkozatokat olvashattunk a sajtóban. Az is üdvözlendő, hogy Celldömölkön új rendelőintézet épül, ám a Kemenesalján szintén szükség lenne a korábbi osztályok visszaállítására. Az ottani mentőállomásnak már régóta ígérik az esetkocsit, de még mindig nem érkezett meg. Városom, Szentgotthárd mentőállomásának is szüksége lenne egy új esetkocsira, már csak a megyeszékhelytől való nagy távolság miatt is.
Nézzük a betegbiztonság kérdését! Mennyiben beszélhetünk biztonságos ellátásról akkor, amikor például a szlovén Rábavidéken található Felsőszölnökről, amely már Körmendtől is meglehetősen messze, nagyjából 45 percnyi távolságra fekszik, több mint egy óra alatt ér el a mentőautó a szombathelyi Markusovszky Kórházba? Az Őrség egyes településeinek esetében hasonló a helyzet, akár Szombathely, akár Zalaegerszeg vonatkozásában. Ugyancsak komoly problémákkal szembesülhetünk Celldömölk és térsége kapcsán is. A változtatások, leépítések szűkebb hazámban, az aprófalvas településszerkezetű Vas megyében igen súlyos következményekkel jártak, ezért újra kellene gondolniuk a koncepciót.
Tisztelt Országgyűlés! A Vas megyében élők bíznak benne, hogy megfelelő színvonalú egészségügyi ellátásuk érdekében a harmadik Orbán-kormány visszaállítja a megszüntetett osztályokat, és megtörténnek az ígért komoly fejlesztések az említett mentőállomások vonatkozásában. Önök folyamatosan az emberek véleményének kikéréséről beszélnek, a helyi érdekek figyelembevételének fontosságát hangsúlyozzák. Csak remélni tudom, hogy ezekben az ügyekben is meghallják a nép hangját, és átértékelik korábbi döntéseiket. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit