DR. KOVÁCS ZOLTÁN,

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN,
DR. KOVÁCS ZOLTÁN, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az itt elhangzottakkal, azok tényszerűségét illetően, részben egyetértek. Egyetértek azzal, hogy valóban négy éve folyik a per, és nem született elsőfokú ítélet. De tudjuk, hogy Magyarországon van néhány olyan másik per is, ahol nem született négy esztendő alatt még elsőfokú ítélet sem. Ez nem a kormány kompetenciája, hanem az igazságszolgáltatásé. A kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a perek gyorsítását elősegítse. Ez ügyben az igazságügyminiszter, Trócsányi László a Be., illetve a Pp. új kodifikációjáról beszélt a meghallgatása során, amely szerint ennek a gyorsítását kívánja elősegíteni a hivatalba lépését követően.
Szeretném tájékoztatni a képviselő urat, hogy az állam Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely vonatkozásában rendkívüli módon helytállt, hiszen még a kártérítési pereket megelőzően, azonnal több mint 30 milliárd forintot költött ezekre a településekre, azonnal a segítségére sietett az ott élő állampolgároknak. A tényleges károkat kifizette; alapvetően azok a perek vannak folyamatban, amelyek a legnehezebben megítélhető perek, a nem vagyoni károk iránti perek. Azt pedig, hogy a MAL Zrt. felszámolási eljárásba kerül, nem lehetett tudni a katasztrófa idején.
Ami a jogerős ítéletet illeti: valóban, néhány jogerős ítélet már született.
A Kármentő Alapot is megemlítette a képviselő úr. Szeretném elmondani, hogy a Kármentő Alap meghosszabbított határideje is, amely szerint be kell hogy fejezze a tevékenységét, több mint egy esztendeje lejárt. A Kármentő Alap egyébként mintegy 300 millió forint személyi kárt fizetett ki, a többi volt a közösségi kár. A jogszabálynak megfelelően járt el a Kármentő Alap mint testület, és ennek megfelelően került sor ott a helyreállításra, amely az egész közösséget szolgálta.
Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, valóban el kell gondolkodni, hogy a hátralévő, talán a leginkább személyhez kötött, de mégis talán a legkisebb volument jelentő károk ügyében mi a következő lépés, de azt gondolom, hogy az államot illetően nem lehet rossz szóval illetni a kormányzatot, hiszen azonnali segítséget nyújtott, a tényleges károkat kifizette, lakóparkot épített, utakat tett rendbe, és a Kármentő Alapból is személyi és tényleges károk kifizetésére került sor. Az ítélkezést pedig, azt gondolom, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke cím helyett a Kúria elnökének kell majd címezni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit