KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon örülök neki, hogy napirend utáni felszólalásomon még jelen van a kormány képviselőjeként Kovács Zoltán, aki maga is Veszprém megyei kormányzati politikusként ott volt akkor a Torna-patak partján, amikor a vörösiszap-katasztrófa bekövetkezett, és egy megáradt vörös folyóként hömpölyögve elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket 2010. október 5-én.
(15.40)
A katasztrófa során - ezek már sokszor ismertetett számok -, tudjuk, hogy 40 négyzetkilométeren terült szét ez a mérgező, lúgos folyadék, a vörösiszap, tíz ember meghalt, több mint kétszáz ember megsérült, a gazdasági és ökológiai károk pedig egyszerűen felbecsülhetetlenek.
Akkor ott, a vörösiszap-katasztrófa helyszínén egymásra licitálva ígérték kormánypárti politikusok, hogy bűn nem maradhat büntetlenül, azonban négy év után a mai napig is azt látjuk, hogy még csak elsőfokú ítélet sem született a büntetőügyben. Nyilvánvaló, hogy ez nem kormányzati hatáskör - tegnap egy interpellációmat vissza is utasította a kormány erre hivatkozva -, de azért az mégiscsak felháborítja az emberek igazságérzetét, hogy ennél sokkal kisebb súlyú ügyekben is hamarabb tudnak ítéleteket hozni. Nyilvánvaló, hogy várják az emberek továbbra is, hogy valamiféle büntetőítélet szülessen ebben az ügyben.
S még sok minden mást is várnak, hiszen az elmúlt években egyre több károsult nyert jogerősen pert a MAL Zrt.-vel szemben, azonban a kártérítési összegek kifizetése a mai napig nem történt meg. A MAL Zrt. felszámolás alatt van, és helyére az a Nemzeti MAL Zrt. került, egy állami tulajdonú cég, amely azonban nem tartja magát jogutódnak, a MAL Zrt. jogutódjának, így a megítélt kártérítésekért nem tud anyagi és egyéb jogi felelősséget vállalni, a MAL Zrt. felszámolója pedig nem tud arra vonatkozóan tájékoztatást adni, hogy a károsultak mikor kapják meg a nekik jogerősen megítélt kártérítést.
Azt is tudjuk, hogy a Magyar Kármentő Alapban felgyűlt mintegy 2 milliárd forint összeget a három település kapta meg, és ebből közintézmények újultak meg, térkövezésre, parkosításra és egyéb infrastrukturális beruházásra jutott, azonban a károsultak közvetlen kártérítésére nem. A kérdésem az, hogy mi lesz ezekkel a kártérítésekkel. Marad-e a MAL Zrt.-nek arra vagyona, vagy van-e arra lehetőség, hogy ha a MAL Zrt. ezért nem tud helytállni, akkor a kormány helytáll a jogerősen megítélt kártérítési összegek kifizetése tárgyában? Ugyanis van némi felelősség abban, hogy a vörösiszap-katasztrófa bekövetkezése után a MAL Zrt. számláját csak késéssel zárolták, a MAL Zrt. tulajdonosainak a magánvagyonát pedig egyáltalán nem. Ezzel nyilvánvalóan lehetőséget nyújtottak arra, hogy az anyagi lehetőségek már akkor romoljanak a leendő kártérítések kifizetésére.
Ezen kívül a kárigényük után 1 százalékos, legfeljebb 200 ezer forintos illeték megfizetésére is kötelezettek a károsultak a nem vagyoni kárigény után is, s ezenkívül szakértői díjakat is megfizettek, de továbbra sem látják az alagút végét. A felszámolási lista élén a törvény alapján a különböző hatóságok és bankok állnak, a felszámolóbiztos; a környezetvédelmi bírság kifizetése továbbra is a levegőben lóg, az egyszerű emberek pedig, akik önhibájukon kívül szenvedtek kárt, valahol a sor végén kullognak. Miért ők vannak a sor legvégén, és miért ők a legutolsók akkor, amikor a kártérítéseket ki kell fizetni?
További kérdés, hogy kaphatnak-e illetékmentességet az iszapkatasztrófa károsultjai a károkozóval szemben kezdeményezett perben, vagy esetleg átvállalja-e valaki tőlük ezeket a perköltségeket. Sokszor vagy legtöbbször nem jómódú, nem jó anyagi helyzetben lévő emberekről van szó, tehát ezek a kérdések, ezek a felvetések mindenképpen indokoltak, hiszen attól még, hogy négy év eltelt, ezek a kérdések nem zárultak le, ezek továbbra is nyitott kérdések. Amennyiben abban a szerencsében van részem, hogy államtitkár úr válaszolni fog a napirend utáni felszólalásomra, azt kérem tőle, mellőzzük azt a sokszor bevett fogást, hogy ez most egy kampányfogás lenne a részünkről, önkormányzati kampányfogás, hiszen a katasztrófa negyedik évfordulójánál tartunk, és minden évben az évforduló környékén elmondtam, felháborító, hogy továbbra sincs ítélet, és hogy a levegőben lógó kártérítési ügyekkel valamit kezdeni kell. Ezért álltam fel most is, és a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak érdekében és a magyar emberek érdekében fel fogunk állni mindaddig, amíg nem születik megnyugtató ítélet és megnyugtató rendezése ezeknek a kártérítési ügyeknek. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit