MIRKÓCZKI ÁDÁM

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Vendégeink! Mindig örömteli és nagyszerű érzés olyan javaslatokkal találkozni, amelyek e két nép, e két nemzet, a magyar és a lengyel megbonthatatlan barátságát, ezeréves közös sorsának nagyszerű állomásait és a jövőnek örökké példaként szolgáló mementóit idézik. Ha túlontúl ünnepi vagy túlontúl elfogult és - hogy is mondjam? - magasztos szeretnék lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy a jelen előterjesztés tökéletes példája annak a paradoxonnak is, hogy bár a szörnyűséges második világégésben nem egy oldalon harcoltunk, mégis ha el szeretném túlozni, akkor talán nem bátortalan az a kifejezés, hogy bár nem egy oldalon harcoltunk, mégis többet segítettünk egymásnak és többet kaptunk egymástól, mint talán adott esetben a szövetségeseinktől.
Én nem kívánom megismételni azt a sok fontos és magasztos kiváló gondolatot, amit az előttem szólók egytől egyig elmondtak, ezzel mind-mind egyetértünk, inkább arra szeretném felhívni a figyelmet és a közös dolgunkat a jövőre nézve, hogy nem elégedhetünk meg azzal, hogy kizárólag a múltunkból éljünk, a nagyszerű példákból éljünk és folyamatosan arra szorítkozzunk, hogy az ő tetteikről, az ő életútjukról, az ő példájukról emlékezünk - ez mind-mind fontos és szükséges minimum -, azonban mindebből a fantasztikus tartalomból és kimeríthetetlen kincsesbányából, amit e két nemzet nagyszerű történelmi személyiségei, szentjei, királyai és sok-sok tagja adott nekünk, arra is kötelezzen bennünket, hogy ugyanilyen felelősséggel viseltessünk a jelenben, hogy olyan programokat indítsunk, hogy az ifjabb generáció, a talán még meg sem született generáció tagjai is mind-mind ugyanolyan elkötelezettek legyenek, mint az elmúlt ezer évben valamennyien a két ország vagy a két nemzet tagjai közül.
Ezért arra bátorítok mindenkit, pártállástól függetlenül, hogy a jövőben dolgozzunk ki folyamatosan olyan kulturális, olyan gazdasági, olyan oktatási és olyan társadalmi programokat, amelyek kizárólag a fiatal, a jövő generációinak identitását, a két ország egymás iránti lojalitását fogják segíteni, hogy a következő ezer év minimum ugyanolyan baráti és ugyanolyan erős köteléket alkosson a két nemzet között, mint amit az elmúlt ezer év. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit