DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Urak! Államtitkár Urak! A kérdésemet valóban kérdőjellel a végén tettem föl, viszont pár perc múlva tudni fogjuk, hogy az állítás megáll-e, vagyis hazudott-e a munkavállalóknak a kormány a korkedvezményes nyugdíj rendszerének a felülvizsgálatáról, avagy sem.
Igazából én azt kérdezem, tisztelt államtitkár úr, hogy önök mit csináltak ezzel az üggyel kapcsolatban az elmúlt két évben. Merthogy önök azt mondták, amikor gyakorlatilag kivezették a korkedvezményes nyugdíjakat, úgy döntöttek, hogy megvonják, ellátássá alakították, hogy két évvel megtoldják a jogosultságszerzési időt, és most, ez év decemberére kialakítanak egy felülvizsgálati rendszert. Hogy konkrétan idézzem önöket, ez így hangzott: „Első lépésben a jelenleg korkedvezményre jogot adó munkakörök hivatalból történő, foglalkoztatónkénti felülvizsgálata indokolt. A felülvizsgálat két év alatt végezhető el, ezért annak lezárásáig, 2014 végéig a jelenlegi rendszer hosszabbodjon meg.” A kormány tehát teljesen világosan azt állította, hogy az elmúlt két évben elvégzi ezt a felülvizsgálatot, kidolgoz egy új rendszert, ami aztán ugyan szűkebb körben, de fenntartja a korkedvezmény lehetőségét.
Na, most mit hallok Czomba államtitkár úrtól? Ennek konkrétan az ellenkezőjét. Ő azt állítja, hogy a kormány álláspontja 2010 óta egyértelmű, nyugdíjat csak a korhatár betöltése után kívánnak fizetni, és idézem tovább: „A kivezetésről már döntött a kormány, de arról érdemes tárgyalni, hogy milyen más módszerekkel lehet segíteni az egészséget jobban igénybe vevő szakmában dolgozókat, a problémamegoldásban azonban állami szerepvállalás nem lehet.”
Tisztelt Államtitkár Úr! Itt két állítás áll egymással szemben, a kormányzat két évvel ezelőtti ígérete és a mostani elhatárolódás a korkedvezmény minden formájától. Kérem, mondja meg, államtitkár úr, hogy az elmúlt két évben kidolgozták-e ezt a rendszert vagy nem dolgozták ki. Mikor hazudtak a munkavállalóknak, két éve, hogy meg fogják csinálni, vagy most? És arra számíthatnak-e az egészségkárosodott emberek, akik a nyugdíjas kort már úgy élik meg (Az elnök csenget.), hogy valamilyen szinten károsodottak, hogy nem fognak semmit kapni a későbbiekben? Köszönöm. (Taps az LMP és soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit