CZIBERE KÁROLY,

Full text search

CZIBERE KÁROLY,
CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy a hajléktalanság elleni küzdelem minden egyes eszközével élnünk kell. Így fontos, hogy hangsúlyt kapjon egyrészt a bevezető utak, a hajléktalanná válás kezelése, a prevenció, a megelőzés, a hajléktalan emberek ellátása, és fontos a kivezető utak folyamatos keresése is. A kormány politikája mind a három kérdésre különös hangsúlyt helyez.
Az ellátással kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy országosan és éves szinten közel tízezer szálláshely áll rendelkezésre. Ez döntően két ellátási formát jelent: éjjeli menedékhelyet és az átmeneti szállót. Ebből több mint 5 ezer férőhely Budapesten található. Ezenkívül fontos megemlítenünk a téli időszak ellátásában azt a mintegy többlet 1500 szállást nyújtó férőhelyet, amely rendelkezésre áll. Ezek ugye, az időszakos kapacitások, ami a téli megnövekedett terhelést, igénybe vételt tudja ellátni. Ezek a szállást nyújtó szolgáltatások.
Ezenfelül további 7 ezer férőhelyes kapacitást jelentenek a nappali melegedők, ez Budapesten több mint 3800 férőhelyet jelent. Itt szeretném elmondani, hogy január 1-jétől szeretnénk megoldani azt a problémát, amit a nappali melegedők esetében az igénybevevői nyilvántartásban okozott problémák jelentenek adminisztratív oldalon. Ezt a többszörös igénybevételi problémát kiküszöböltük. Továbbá az ellátórendszer tartalmaz 228 férőhelyet rehabilitációs céllal, és 460 férőhelyet hajléktalanotthonokra. Ezenkívül országosan 83 olyan szolgálat van, amely utcai szociális munkát végez, és így segíti a hajléktalan embereket, és így segíti őket a szolgáltatásokhoz jutásban.
A hajléktalan emberek ellátása az egész éves működést biztosító normatív finanszírozású férőhelyeken történik, ez 8,2 milliárd forint egy évben. Ehhez a téli megnövekedett igénybevétel érdekében kiegészítő források társulnak, csaknem 400 millió forint ebben az évben, ez nem normatív úton, hanem pályázati úton jut a szolgáltatókhoz. Nagyon fontos fejlemény ebben az évben, hogy igyekeztünk minden korábbinál hamarabb kiírni ezt a pályázatot, ezért a hajléktalanellátó szervezetek minden korábbinál hamarabb jutottak ehhez a forráshoz, valóban fel tudtak készülni a télre, valóban semmi sem fenyegette a téli krízisidőszak megnövekedett feladataira való felkészülést. Ezt a következő évben is így fogjuk tenni.
A hideg időszakban közterületen éjszakázó hajléktalan emberek helyzete, ellátási szükségletei jól példázzák, hogy az egy interszektoriális, interprofesszionális jellegű segítő munka. Itt az egészségügyi, szociális szektornak együtt kell beavatkoznia. Azt a fajta interprofesszionális jelleget a jövőben is fokozni fogjuk. Ennek egy fontos megjelenési formája a diszpécserszolgálatok működése, amelyek napi 24 órában fogadják a jelzéseket. Egy fontos további elem a krízisautók működése is.
Fontos tehát a hajléktalanság visszaszorítása, ami nemcsak az utcán élő hajléktalanokat érinti, hanem érinti az idős, magányos embereket is, ezért fontos felhívni a figyelmet, az önkormányzatok figyelmét, a helyi közösségek figyelmét, hogy ilyenkor fokozottan figyeljék a saját közösségeikben (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a magányos és idős embereket, működjenek azok a jelzőrendszerek, amelyek az elesett embereket tudják segíteni.
Azt gondolom, hogy az ön által említett segítségnyújtási alap, ételcsomagprogram a következő években hatékonyan tudja a téli felkészülést és a rászoruló emberek segítését szolgálni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit