DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a Mentelmi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság 6B.1519/2012/13. számú átiratában indítványozta László Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt Sebestyén Lajosné magánvádas büntetőfeljelentése alapján.
A Mentelmi bizottság 2014. december 15-ei ülésén tárgyalta meg a fenti mentelmi ügyet, amelyen László Tamás személyesen megjelent. Előadta az ügy tényállását, amely egy olyan cserével egybekötött ingatlan-adásvételi szerződésről szól, amelyben két magánszemély vett részt. Az egyik fél egy XV. kerületi önkormányzati lakást cserélt el a másik fél saját tulajdonú lakására. Utóbb azonban jogvita támadt a két magánfél között, amely végrehajtásba torkollott, és a korábbi önkormányzati lakás birtokosa egy újabb önkormányzati lakást óhajtott ezt követően igényelni. Ennek kapcsán ez a szerződő fél, Sebestyén Lajosné magánvádlóként büntetőfeljelentést tett, mert szerinte őt László Tamás 2012. július 17. napján becsületcsorbításra alkalmas kifejezéssel illette.
(12.30)
Sebestyén Lajosné feljelentő 2012. augusztus 13-án kelt feljelentésében kérte a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságot, hogy a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 499. § (1) bekezdése alapján a magánvádas ügyben rendeljen el nyomozást.
A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott az ügy büntetőjogi megítélésével. A kormánypárti képviselők szerint ebben az ügyben is követni kell a Mentelmi bizottság rágalmazás vétsége miatti ügyekben folytatott, mentelmi jogot szakadatlanul fenntartó gyakorlatát, amely a mentelmi jog célját biztosítja, azaz az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését. Ezzel az állásponttal egyetértett a bizottság szocialista alelnöke is.
Erre tekintettel a László Tamás mentelmi joga felfüggesztésére vonatkozó indítványra 4 nem szavazat érkezett 2 igen szavazat ellenében, amelyet a Jobbik képviselői adtak le.
A mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítványnak az ismertetett szavazati aránnyal történő elvetésével a Mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlés részére, hogy László Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit