NYITRAI ZSOLT

Full text search

NYITRAI ZSOLT
NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy országos jelentőségű kérdésben kértem most szót napirend után. Ma az Országgyűlés több fontos döntést hozott. Számunkra ezek közül a legfontosabb az, hogy nemzeti emlékhellyé nyilvánította az egri várat. 2013 februárjában kezdeményeztem ezt a döntést azért, mert egy szimbolikus döntésről van szó, szimbolikus dologról van szó, mint ahogy az egri vár is egy szimbólum, a nemzeti összefogás, a magyar siker, a küzdőszellem és az élni akarás szimbóluma.
Tavaly volt a Gárdonyi-emlékév. Mindenki olvasta az Egri csillagokat, mindenki látta a filmet, az egri Dobó István Vármúzeum pedig az ország leglátogatottabb vidéki múzeuma. 2013 februárjában, amikor kezdeményeztük ezt a döntést, azt követően egyeztettünk erről a kérdésről Orbán Viktor miniszterelnök úrral, illetve Boross Péter miniszterelnök úrral a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökével.
Azért is fontos és előremutató ez a döntés - talán azt is tudom mondani, hogy régi adóssága volt ez az Országgyűlésnek -, mert jelen pillanatban is egy nagyon komoly felújítás folyik az egri várban, rekonstrukció és egyben turisztikai attrakciófejlesztés, amely együtt jár már a Szép-bástya teljes megújításával, illetve a fegyvertár újra látogathatóvá tételével.
Az egri vár tehát nemzeti emlékhely lett, nemzeti emlékhellyé vált ténylegesen is a mai napon, mert az a véleményem, hogy eddig is az volt, csak az Országgyűlés ezt nem mondta ki. Én szeretnék köszönetet mondani minden kormánypárti és ellenzéki országgyűlési képviselőnek, aki támogatta ma ezt a számunkra igen fontos döntést. Köszönöm szépen az egriek, az egri várvédők nevében ezt a döntést, és azt kívánom, hogy minél többen jöjjenek el az egri várba, és látogassák meg az egri Dobó István Vármúzeumot.
Köszönjük szépen ezt a döntést, és áldott karácsonyt kívánok mindenkinek. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.
(17.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit