SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Folytassuk akkor a civilekkel meg az ő 1 százalékaikkal és a pályázati kiírásokkal, csak kicsit más szempontból. Ugye, 2010-ig működött a nemzeti civil alapprogram 2003-tól kezdve. Volt annak sok hibája nyilvánvalóan, viszont volt neki 7,8 milliárd forintja, amit civil szervezetek támogatására lehetett elosztani. Ezt a rendszert önök megszüntették. Ugye, kormányzati kétharmadot hoztak létre a korábban 90 százalékban meglévő civil kuratóriumok helyett, és ezt az összeget, ezt a 8 milliárd forintot pedig 3,2 milliárd forintra csökkentették. Miközben az elmúlt hónapokban vagy az elmúlt fél évben úgy általában a civilek ellen folytattak hadjáratot, civileket magukat úgy feltüntetve, mintha azok mind balliberális hazaárulók és a nemzet ellenségei lennének, elfeledkezve arról, hogy sok ezer, sok tízezer civil szervezet működik az élet számos területén.
Ezeknek a civil szervezeteknek a forrásait a tavalyi évben, amikor közeledtek a választások… - a Nemzeti Együttműködési Alap hirtelen meg tudta magát emberelni, és október végén ki tudta írni a működési, illetve programpályázatokat. Karácsonykor volt ezek beadási határideje, méghozzá azért egyébként, államtitkár úr, hogy a választásokig minden civil szervezetnek a pénzt ki lehessen osztani. Ahhoz képest most ott vagyunk 2014-ben, hogy a pályázatokat nemhogy nem írták ki októberben, és nemhogy most van a beadási határideje, de a pályázatok kiírására sem került sor. Erre persze lehet azt mondani, hogy azért nem, mert tegnap fogadtuk el a költségvetést. Csak ha tegnap fogadtuk el a költségvetését, és azért nem lehetett kiírni ezeket a pályázatokat, akkor miért lehetett ezeket a pályázatokat kiírni az előző évben?
Arról nem is beszélve, hogy a civil szervezetek amiatt is nagyon súlyos helyzetben vannak, mert több ezer civil szervezet alapító, újraalapító okiratán ücsörögnek a bíróságok több hónapja, és az 1 százalékos felajánlásaikhoz azok a szervezetek addig nem juthatnak hozzá. Tehát többszörösen nehéz helyzetbe kerülnek ezek a civil szervezetek a következő fél év folyamán. (Az elnök csenget.)
Miért van ez a helyzet, és mit kívánnak tenni ennek orvoslására? Köszönöm. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit