L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm szépen a Miniszterelnökségnek föltett kérdését. Ha a címben szereplő kérdésre - hogy urizálás-e a vidéki Magyarország legszebb épületeinek, évtizedek óta pusztuló nemzeti értékeinknek az oly réges-régen várt megmentése - válaszolok, akkor nagyon rövid választ tudok adni: nem, tisztelt képviselő úr, nem az.
Ahogyan ön aztán később a kérdésében elmondott gondolataiban is kifejtette, valójában egy rendkívül fontos hiánypótló munkáról van szó, amely a vidéki Magyarország gazdasági és kulturális felemelkedésének is záloga: munkahelyeket teremt, megbízásokat ad restaurátoroknak, építőipari cégeknek, kiváló mérnököknek.
Tisztelt Képviselőtársam! Nagyon fontos, hogy a nemzeti kastélyprogram keretében olyan módon találjuk meg a hasznos funkciót az intézményeink számára, ami egyébként a tartós fenntartást szolgálja. Egyedi elképzelésünk van minden egyes olyan kastély esetében, amely ebbe a programba bekerült. Jelenleg a Forster Központban húsz kutató dolgozik a feladat tudományos megalapozásán. 2015. március végéig el is készülünk azzal a részletes koncepcióval, amely a kormány által elfogadott terv kibontását tartalmazza. Ön, képviselő úr, azt kell mondanom, kivételesen szerencsés, hiszen az ön választókörzete négy fontos műemlékkel is szerepel a nemzeti kastélyprogramban: a lovasberényi Cziráky-kastély, a váli Ürményi-kastély és emellett az a két kastély, amelynek a sorsára is rákérdezett.
A csákvári Esterházy-kastély valóban kiemelkedő értékű épület, az egyik legnagyobb magyar kastély, amelynek megfelelő hasznosítása óriási feladat. Jelenleg kórház működik benne. A kórházi funkció kiváltása, amennyiben a kórház részéről ez célként megfogalmazódik, megoldható lesz, meg fogjuk találni annak pótlásához az érintettek megelégedésére szolgáló legjobb megoldást úgy, hogy egyébként nemhogy munkahelyek szűnnének meg, hanem újabb munkahelyek fognak keletkezni. A bicskei Batthyány-kastély kertjében pedig a jelenleg folyó európai uniós felújítást fogjuk befejezni, és utána az épület felújítása is folytatódni fog.
Köszönöm szépen, képviselő úr, a kérdését és a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit