DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A T/5349. számú törvényjavaslat előzménye a Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó társaság megalapítása érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1023/2015. (I. 29.) Kormányhatározat, amely előírta, hogy az állam nevében kizárólagos állami tulajdonú társaságként létre kell hozni a központi adatfeldolgozó társaságot, amely társaság felett a Magyar Fejlesztési Bank gyakorolja az államot megillető tulajdonosi jogokat azzal, hogy a társaság feletti szakmai felügyeletet a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal látja el.
A 8/2015. (II. 20.) NFM-rendelet a kormány határozatának megfelelően a KAF Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zártkörűen Működő Részvénytársaság felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összessége gyakorlójának 2020. december 30-ig a Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaságot jelölte ki. A törvényjavaslat a központi adatgyűjtő és feldolgozó rendszer működtetéséhez szükséges törvényi szintű rendelkezéseket tartalmazza.
A jelenlegi struktúrától eltérően, amelyben a földgázelosztó rendszer műszaki és forgalmi adatai kizárólag a földgázelosztók birtokában vannak, a törvényjavaslat javaslatot tesz a földgázelosztó rendszerhez kapcsolódó egységes adatkezelés kialakítására és működtetésére.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat szerint a központi adatgyűjtő és feldolgozó rendszert működtető engedélyes végezné a teljes körű földgázelosztó-rendszeri elszámoltatást úgy, hogy a fogyasztásra vonatkozó becslések és naponta nem mért fogyasztók megmért tényfogyasztása közti utólagos elszámolásával, vagyis a korrekciós elszámolással kapcsolatos feladatok törvényben nevesített részét a földgázelosztók helyett a jövőben egy új, független, a piaci érdekektől mentes központi szereplő végezné. Ez az új elszámolási eljárás hozzájárul az elosztórendszer elszámolási mechanizmusának javításához, a kereskedőváltás rugalmas lebonyolításához, ami által növekszik a verseny a nem távmért gázfogyasztók piacán is.
A fentieken túl a törvényjavaslat a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal részére további hatékony ellenőrzést biztosít az új engedélyes, a központi adatgyűjtő és feldolgozó rendszert működtető engedélyes tevékenységének felügyelete által. A központi adatgyűjtő és feldolgozó rendszert működtető engedélyes elvégzi a földgázfelhasználás felosztását felhasználási helyekre, majd később a fogyasztóimérőóra-leolvasások alapján kimutatja a földgázfelhasználás felosztása és a tényleges fogyasztás közötti különbségeket, valamint elvégzi a korrekciós elszámolásokat. Ez a felosztási tevékenység nem azonos a gázszállítási rendszerüzemeltetők közötti rendszer-egyensúlyozásra vonatkozó üzemi és kereskedelmi szabályzat létrehozásáról szóló 2014. március 26-ai 312/2014/EU bizottsági rendelet 3. cikkely 15. pontja szerinti allokációval.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat által előterjesztett modell bevezetése egyrészt biztosítja a gyors és hatékony pénzügyi elszámolásokhoz szükséges információkat, másrészt lehetővé teszi a becslésen alapuló adatok elszámolását, harmadrészt pedig megszünteti a keresztfinanszírozásokat, mely által kisebb kockázatot kell beárazniuk a rendszerhasználóknak, mint ami összességében eddig volt, és nyilvánvalóan mindez árcsökkentő hatást eredményez az érintett fogyasztói szegmensben.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az önök előtt lévő, földgázelosztásról szóló 2008. évi XL. törvény módosításáról szóló T/5349. számú törvényjavaslat célja, hogy megalapozza az egységes, megkülönböztetésmentes, átlátható és ellenőrizhető földgázelosztási rendszerelszámolás kialakítását, ezzel hozzájárulva a 2012. évben kiadott Nemzeti energiastratégia 2030 dokumentumban megfogalmazott célok, így a fenntarthatóság és a transzparencia hosszú távú érvényre juttatásához.
A törvényjavaslat további célja, hogy létrehozza a hatékonyabb állami kontrollt támogató végfelhasználói, műszaki és forgalmi adatbázist, mely segíti a kormány energiapolitikai döntéseinek a megalapozását. Ennek keretében a központi adatgyűjtő és feldolgozó társaságoknak fontos szerepük lesz a kormány által korábban végrehajtott rezsicsökkentések eredményeinek hosszú távú fenntartásában, valamint elősegítik a mind nagyobb mértékű állami szerepvállalás kialakítására irányuló törekvéseket.
(12.10)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kérem önöket, hogy az együttműködő földgázrendszer üzemeltetésének, átláthatóságának és hatékonyságának javítását, valamint a lehető legkedvezőbb végfelhasználói árak elérhetőségét elősegítő T/5349. számú törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek.
A KDNP parlamenti frakciója támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit