NÉMETH LÁSZLÓNÉ,

Full text search

NÉMETH LÁSZLÓNÉ,
NÉMETH LÁSZLÓNÉ, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat célja egy független adatgyűjtő és adatfeldolgozó intézményi modell létrehozása, amely a földgázelosztási rendszeren belül közreműködik az elszámolási feladatok ellátásában, és ezzel egy évek óta fennálló piaci problémát számol majd fel.
Köztudott, hogy ma Magyarországon a lakossági ügyfelek, illetve a legtöbb kis- és közepes vállalkozás gázfogyasztásának mérése nem történik meg napi szinten, egy statisztikai modell alapján becsült felhasználást állapítanak meg a felhasználók számára. Az ügyfeleket kiszolgáló kereskedők tehát ez alapján határozzák meg az általuk megvásárolni kívánt és/vagy megvásárlásra kötelező és továbbértékesíthető gáz mennyiségét. Ezzel a folyamattal van egy komoly probléma, amit mind ez ideig nem sikerült megoldani. Tehát, ahogy elmondtam, az eddigi gyakorlat, hogy az elosztó társaságok a becsült és a tényleges fogyasztás közötti elszámolást végzik el, ez az úgynevezett korrekciós elszámolás, illetve nyilvánvalóan az ahhoz kapcsolódó és ebből következő pénzügyi elszámolásokat is. Teszik mindezt azonban úgy, hogy ez az elszámolás a kereskedők által nem ellenőrizhető, illetve egyáltalán nem kerül végrehajtásra. Nem kerül végrehajtásra ez az elszámolás, a korrekciós elszámolás sem, annak ellenére, hogy a gáztörvény értelmében erre kötelezettségük lenne.
Itt szeretném emlékeztetni önöket, hogy a második energiacsomag részét képezte az a döntés, miszerint az addigi közüzemi, illetve szabadpiaci működést versenypiaci modell váltja fel, ehhez kapcsolódva alakult ki az az elvárás, az a kötelezés az elosztók számára, hogy a problémát, az elszámolási problémát meg kell oldaniuk. Az erre vonatkozó korrekciós eljárást még a MET jogelődjeként működő energiahivatal írta elő a piaci szereplők számára, ekkor ezt a Magyar Gázipari Egyesülés vállalta fel. Ugyanakkor semmilyen érdemi előrelépés nem történt, így 2012-ben az energiahivatal egy határozatot hozott, amely határozatban kötelezte a rendszerirányítót arra, hogy a szabályzati bizottsággal közösen dolgozza ki és alakítson egy korrekciós munkabizottságot, alakítsa ki ezt a bizonyos korrekciós eljárást. A munkabizottság létrejött, megkezdték munkájukat, azonban semmilyen érdemi eredményre nem tudtak jutni, nem sikerült megoldást kidolgozniuk. Tehát mindez azt jelenti, amit elmondtam, hogy a földgázpiac hatékony, kiszámítható működéséhez a korrekciós elszámolás a gyakorlatban, annak ellenére, hogy 2009. július 1-je óta erre törvény kötelezné, nem került alkalmazásra, azaz hatéves csúszásban vagyunk e tekintetben.
Mivel a piaci szereplők közti elszámolások alapját jelentő műszaki, illetve forgalmi információk az elosztó társaságok birtokában vannak, a kereskedőknek így ma - és ez még mindig igaz - nincs lehetőségük arra, hogy a saját üzleti működésüket alapvetően meghatározó elszámolási folyamatokat elvárható módon megismerjék, időben megismerjék, illetve ennek alapján tudják a mindennapjaikat irányítani. Azt is jelenti, hogy ezeknek az elszámolásoknak a hiánya az ügyfeleket kiszolgáló társaságok számára nemcsak pénzügyi, hanem tervezési bizonytalanságot is hord magában, nem is keveset.
(Schmuck Erzsébetet a jegyzői székben
Hiszékeny Dezső váltja fel.)
Tisztelt Országgyűlés! A földgáztörvény javasolt módosításával most lehetőség nyílik arra, hogy változtassunk ezen, ezt az igencsak hosszúra nyúlt türelmi időt követően most rendet tegyünk e tekintetben, illetve tiszta viszonyokat tudjunk teremteni a földgázpiac ezen területén. Az önök előtt lévő javaslat egy olyan független, az energiahivatal szakmai felügyelete alatt működő központi szervezetet hoz létre, amely pontos műszaki, forgalmi adatokat kér be az elosztó társaságoktól, és ezzel lehetővé válik, hogy az elszámolási folyamatok egységes, érdekmentes és transzparens módon történjenek meg. Az elosztó társaságtól ezt a feladatot átvéve ez a szervezet kiszámítható, törvényileg szabályozott módon felügyelné a földgázfelhasználás felosztási rendjét.
(11.50)
Azt gondolom, nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy a földgázpiac működésére nézve ennek az új modellnek különféle jótékony hatásai is vannak. Tehát itt nemcsak a kereskedők és az elosztók közötti viszonyt tudja rendezni, de az egész piac működését tekintve is vannak ezek a bizonyos jótékony hatások. Költséghatékony lesz, nem egyesével a különféle elosztó társaságoknak kell a saját rendszereiket megfeleltetni a korrekciós elszámolásokhoz szükséges informatikai rendszerekkel, hanem ez a központi rendszer ezt megteszi helyettük. Ezzel a központi rendszerrel tudjuk segíteni, támogatni az Energetikai és Közműszabályozási Hivatal ellenőrzési, működési hatékonyságát, illetve azt, hogy teljes körű információ kerüljön birtokába a földgázárak, illetve a különféle díjak szabályozásánál.
Ismételten szeretném azt is hangsúlyozni, hogy ennek a rendszernek köszönhetően a földgázpiacon ma is élő és működő keresztfinanszírozásokat, elszámolási egyenetlenségeket is rendezni lehet. Úgyhogy ennek tükrében és fényében szeretném kérni önöket, hogy támogassák azt, hogy a törvénymódosítás részletes vitára kerülhessen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit