NÉMETH LÁSZLÓNÉ,

Full text search

NÉMETH LÁSZLÓNÉ,
NÉMETH LÁSZLÓNÉ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Nagyon sok minden elhangzott itt az elmúlt percekben ehhez a módosító indítványhoz kapcsolódva, amit most mi előterjesztettünk. Néhány dolog van mindössze, amire szeretnék reflektálni, hiszen ez teljes terjedelmében nyilvánvalóan lehetetlen lenne.
Ami nagyon fontos: itt elhangzott utoljára az, hogy újabb teher. Nos, szeretném jelezni, nem jelent újabb terhet, nem jelent újabb költséget, semmiféle emelést nem jelent az a díj, amit ezt követően és a jövőben, amennyiben elfogadásra kerül és el tud indulni a központi adatfeldolgozó tevékenysége. Ezért a tevékenységért fizetni kell; ma az elosztói engedélyesek, miközben a tényleges elszámolási tevékenységet nem végzik el, az önmaguknak felszámolt, illetőleg elszámolható díjban ezért egy bizonyos tételt megkapnak, felszámolhatnak. Ezt nem fogják az elosztói engedélyesek megkapni. Tehát a jövőben ez lesz az, ami a KAF működését fedezni fogja. Ezt feltétlenül szükségesnek tartottam elmondani önöknek.
Ami az elképzelésünk uniós vonatkozását illeti: kialakításakor figyelembe vettük nemcsak a ma élő, hanem mindazokat a javaslatokat, amelyek a harmadik uniós csomaghoz kapcsolódnak. Figyelembe vettük azt, hogy ez év októberétől a „benefit network” kódok bevezetése kötelező lesz. Azt a tevékenységet és azt a modellt, amit kialakítottunk, pontosan ezeknek a tudásoknak megfelelően tettük meg, gyakorlatilag annak az uniós irányelvnek az alapján, amely a tagállamok lehetőségét meghagyva határozza meg, illetve azt mondja, hogy minden tagállam maga határozhatja meg, hogy mely tevékenységet ki végezze. Aközött kell csak különbséget tenni, hogy bizonyos tevékenységeket együttesen egy cég, egy kijelölt engedélyes ne végezhessen. A szétválasztás nem arról szól, hogy az Unió meg fogja határozni, hogy ki legyen az az entitás, aki az adott tevékenységet végezheti. Ezért fontos, és ezért hangsúlyoztuk azt az anyagunkban is egyébként, hogy a központi adatfeldolgozó csak ezzel fog foglalkozni. Hiszen ezzel meg tudunk felelni annak, hogy ne legyen összeférhetetlen a tevékenysége.
Ami arra vonatkozóan megjelent a felszólalásokban, hogy mire fogjuk használni a központi adatfeldolgozónál összegyülemlő adatokat, erre most nyilvánvalóan csak azt mondhatom, hogy a jogszabályoknak megfelelően fogjuk felhasználni. Azt kérem, azt vegyék figyelembe, hogy az a fajta egyenetlenség itt már valóban a közműszolgáltatón keresztül probléma lenne a mi számunkra is, az egyetemes szolgáltatók számára is. Tehát ha abból indulok ki, hogy a földgázpiac minden szereplője fair módon jár el, a rendszerbe annyi gázt, annyi molekulát juttat be, ami valóban szükséges ahhoz például, hogy a saját fogyasztóit ellássa, lehet, hogy kisebb szükség lenne egy ilyen rendszerre, mert akkor a végén csak a pénzügyi elszámolás kérdése maradna.
De az elmúlt években volt már olyan földgázkereskedő, akinek tevékenysége, mondjuk úgy, elég csúfos véget ért, nos, ott például konkrétan és határozottan előfordult, hogy néhány napon keresztül egyáltalán nem juttatott a rendszerbe gázt. Nyilvánvalóan nem volt neki, de ez utólag derült ki, és csak az elosztónál derült ki. Itt most csak föl akartam villantani egy újabb megközelítését, egy szegmensét a dolognak, amit, úgy gondolom, nézni kell, figyelni kell. Az is teljesen nyilvánvaló, hogy a piac szereplőinek nem érdekük az, itt elsősorban az elosztói engedélyesekre kell gondolnunk, még akkor is, ha azt mondom, negyedévente vagy félévente bekövetkező, pontos elszámolás lehetőségét megteremtsék.
Ezzel az adatbázissal, ezzel a lehetőséggel ezt kívánjuk megtámogatni. Ez nyilvánvalóan nemcsak magunknak, nemcsak a közműszolgáltatóhoz tartozó egyetemes szolgáltatóknak, hanem a szabadpiaci kereskedőknek is megfelelő támpont lesz a jövőre nézve a tevékenységükhöz.
Úgyhogy én még egyszer azt szeretném kérni, hogy támogassák ezt az indítványt. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit