RITTER IMRE,

Full text search

RITTER IMRE,
RITTER IMRE, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának előadója: Köszönöm szépen. Sehr geehter Vorsitzende! Sehr geehrtes Parlament! Erlauben Sie mir, dass ich den Standpunkt des Ausschusses, der in Ungarn lebenden Nationalitäten über das Informationsmaterial des Staatlichen Rechnungshofs B/4745 das für das Parlament zusammengestellt wurde, darstelle.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében kifejtsem álláspontunkat a B/4745. számú, „Tájékoztató az Állami Számvevőszék 2014. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről az Országgyűlés részére” tárgyú előterjesztésről.
Az anyagot átolvasva az első határozott vélemény, ami az emberben kialakul, hogy ha van ma Magyarországon intézmény, szervezet, amelyik a Magyarországon élő nemzetiségeket, a nemzetiségi önkormányzatokat úgymond jelentőségüknek, súlyuknak megfelelően kezeli, sőt erőteljes pozitív diszkriminációban részesíti, az mindenképpen az Állami Számvevőszék. Ugyanis a 2014. évben 233 számvevőszéki jelentés került kiadásra, amelyből 105 darab, a 45 százaléka, közel fele a helyi nemzetiségi önkormányzatok ellenőrzéséről készült. Ha ehhez hozzáteszem, hogy közben 2014-ben párhuzamosan folytak és idén lezárásra kerülnek az országos nemzetiségi önkormányzatok 2010-14. évekre, azaz öt évre vonatkozó átfogó ellenőrzései, valamint elindultak a területi nemzetiségi önkormányzatok ÁSZ-ellenőrzései, akkor - azt gondolom - mindenki számára nyilvánvaló, hogy a nemzetiségi önkormányzatok ellenőrzése ma már az Állami Számvevőszék tevékenységének egy lényeges része.
Szeretném most mindjárt leszögezni, hogy mi ezt az aktivitást örömmel vesszük az ÁSZ részéről, mert meggyőződésünk, hogy egy valóban független, szakmailag felkészült apparátus által végzett vizsgálatok objektív és nem vitatható képet adnak a nemzetiségi önkormányzatok működéséről, amely számunkra jelentős segítség.
Külön pozitívumként értékeljük azt is, hogy 2014 decemberében az Állami Számvevőszék egy összefoglaló tanulmányt készített a 2013. és 2014. évben már addigra lezárt 155 darab nemzetiségi önkormányzati ellenőrzésről, melynek megállapításait külön bizottsági ülés keretében értékeltük ki az ÁSZ vezetőivel. Megnyugtató számunkra, hogy az Állami Számvevőszék által 2014. évben a nyomozó hatóságok felé benyújtott 50 darab jelzésből a nemzetiségi önkormányzatok a mindössze 4 százalék „Egyéb” rubrikában szerepelnek, holott a lezárt jelentések közel 50 százaléka, a címzettek több mint 20 százaléka is nemzetiségi önkormányzat. Mindez egyértelműen azt jelenti, hogy tiszta és törvényes a helyi nemzetiségi önkormányzatok működése és gazdálkodása.
Ugyanakkor természetesen vannak a jelentésnek olyan részei, melyek megítélésünk szerint nem kellően hangsúlyosak, illetve továbbgondolkodásra késztetnek. Az egyik ilyen pont a települési önkormányzatok és a települési nemzetiségi önkormányzatok együttműködése, kapcsolata, a helyi nemzetiségi önkormányzatok kiszolgáltatottsága. A nemzetiségi törvény szerint természetesen a települési önkormányzat és a települési nemzetiségi önkormányzat egyenrangú fél, de ez a gyakorlatban a legtöbb esetben kevéssé működik. Az ÁSZ-jelentés egyértelműen megállapítja, hogy a nemzetiségi önkormányzatok működése nagymértékben kiszolgáltatott a települési önkormányzatok működésének.
Rendkívül tanulságosok azok az adatok, miszerint az Állami Számvevőszék a 2014. évben 2642 intézkedési kötelemmel járó megállapítást tett, melyből 1206 a nemzetiségi önkormányzatok ellenőrzéséhez kapcsolódóan került megfogalmazásra. Ez egy igen magas szám, de ha megnézzük a belső bontását, akkor az 1206 megállapítás 74 százaléka, háromnegyedének címzettje a települési önkormányzat - jegyző, főjegyző, polgármester -, melyhez a vizsgált nemzetiségi önkormányzatoknak az égadta világon semmi köze sincs. Azok a szabálytalanságok és hiányosságok, melyek a nemzetiségi önkormányzatokkal kapcsolatban, de a települési önkormányzatok működésében merülnek fel, megítélésünk szerint nem a nemzetiségi önkormányzatok, hanem a települési önkormányzatok jelentéseihez kellene hogy tartozzanak. Ezt átgondolásra javasoljuk a jövőre vonatkozóan.
Végezetül szeretném önöket tájékoztatni, hogy az Állami Számvevőszék B/4745. számú beszámolójával kapcsolatban a Gazdasági bizottság által meghozott határozati javaslattal a Magyarországi nemzetiségek bizottsága egyetért, és elfogadásra javasolja az Országgyűlésnek.
Köszönöm, hogy meghallgattak. Danke für Ihre Aufmerksamkeit. (Taps a szószólók és a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit