Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Heves vitát most sem sikerül generálnunk, ahogy látom, meg kell jegyeznünk viszont, hogy a Számvevőszék tevékenysége kapcsán a legjobb talán az lenne, hogyha konkrét mérőszámokról beszélhetnénk, teljesítménymutatókról, teljesítmény-mérésről. Angolszász területen, kicsit nyugatabbra ez abszolút megszokott dolog, hogy egyetlen példát említsek, a szakértői tevékenységet - már amelyet külső megrendelők biztosítanak különböző számvevőszéki vagy számvevőszékszerű intézmények számára - a teljesítménymérés egy fontos eszközeként használják. Nem azt mondom, hogy Magyarországon erre kéne elindulni, de bizony van olyan ország, ahol az ottani számvevőszék a Big Fourhoz mérhető megrendeléskapacitást tud felmutatni éves szinten, és bizony a saját tevékenységét az alapján méri, hogy hatékony piaci szereplők mennyire fektetnek bele bizalmat. Magyarországon, ugye, arról beszélünk, hogy 8-9 milliárd forint elköltése mennyire szabályosan történik meg a szervezet által. Tehát talán ennyiből is érezhető, hogy két külön dimenzióról beszélünk.
De ami fájó módon hiányzik, az az, hogy az ellenőrök létszámáról ugyan összevont adatokat kapunk, de mégsem tudunk meg nagyon fontos kérdéseket. Nemcsak azt, hogy milyen szakképzettségük van, hiszen ez még lehet egy szervezet belső hatáskörében eldönthető dolog, de azt sem tudjuk, hogy mennyibe kerül egy számvevői nap, nem tudjuk azt, hogy milyen a vezetők és az ellenőrök aránya a nemzetközi arányokhoz képest, mennyiért, hova, milyen módon utaznak az illetők, hány feljelentésük jut el bírósági szakaszig, ez egy nagyon-nagyon fontos mérőszám lenne, és az is, hogy ezekből hány jogerős ítélet született. Ezekről egyáltalán nem kapunk adatokat, egyáltalán nem kapunk felvilágosító jellegű információtömeget, és a legfontosabb kérdésről sem, hogy végeztek-e egyáltalán teljesítményvizsgálatokat, s ha igen, akkor milyen típusúak voltak ezek.
Tehát látható, hogy egy számvevőszéki működésnek nemcsak nemzetközi standardjai vannak, mert én nem akarok nemzetközi példákra hivatkozni, de egész egyszerűen vannak olyan, a teljesítményméréshez elengedhetetlen feltételei, amelyek hiányában nem lehet megállapítani, hogy ez a szervezet a saját tevékenységét, részben törvényben előírt tevékenységét a kellő hatékonysággal végezte-e vagy sem. Éppen ezért utoljára szólítjuk fel önöket arra, hogy tisztázzák ezeket a félreértéseket, ha azok; ha hiányosságok, akkor pedig tárják fel őket, és tegyék meg a szükséges lépeseket, ezek hiányában ugyanis elfogadhatatlan az elénk beterjesztett papírtömeg. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit