DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A frakciója nem először teszi fel ezt a kérdést, és ezért lehetőséget ad számomra, hogy a válaszomat megismételve megerősítsem a korábban mondottakat.
Az állam nem vesz részt az önkormányzatok által kiírt közbeszerzések lefolytatásában és a nyertes kiválasztásában. A közvilágítás fejlesztésével kapcsolatos pályázatok kedvezményezettjei - jelen esetben az önkormányzatok - a szükséges közbeszerzéseket nyílt eljárásban bonyolítják le, az eljárás végén pedig a közbeszerzési törvényben foglalt szabályoknak megfelelően kiválasztott legjobb ajánlat nyer; a döntés ellen jogorvoslatnak helye van. Az önkormányzatok önállóan készítik elő és folytatják le a közbeszerzési eljárásokat, ennek megfelelően az ajánlati felhívás és a dokumentáció, az ezekhez tartozó részletes műszaki mellékletek az önkormányzatok megbízásából készülnek el. Az eredményes közbeszerzési eljárást követően pedig az önkormányzatok a nyertes ajánlattevővel kötik meg a szerződést.
A jogszabályokban és pályázati kiírásokban foglaltak szerint a kormánynak nincs és nem is lehet ráhatása az önkormányzat közbeszerzési eljárásaira, illetőleg a nyertesek kiválasztására. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ezt te se hiszed el!) A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben foglaltak szerint a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselőtestület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős. A helyi önkormányzatok gazdálkodását, mint ön is tudja, az Állami Számvevőszék ellenőrzi.
Ahogy ezt a miniszterelnök úr korábban egy ehhez hasonló kérdés kapcsán elmondta, Magyarországon senki nem élvezhet előnyt, ugyanakkor nem szenvedhet hátrányt sem származása, sem családi kapcsolatai (Közbeszólások az MSZP soraiból, köztük: Hát ez az! - Megvan a titok nyitja!), sem pedig politikai nézetei miatt. Ehhez a kormány minden döntésében ragaszkodott és fog ragaszkodni a jövőben is. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit