DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. A hadigondozásról szóló törvény hatályos szövege szerint hadigondozásra jogosult az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki katonai szolgálat, kötelező katonai előképzés, légitámadás és hadművelet, visszamaradt robbanóanyag felrobbanása következtében testi épségének vagy egészségének károsodása folytán hadi eredetű fogyatkozást szenvedett. A javaslat törli azt a megszorítást, miszerint a jogosultnak Magyarországon kell élnie.
A javaslat egyik paragrafusának célja annak biztosítása, hogy Magyarország történelmileg változó határait figyelembe véve, a hősi halált halt néhai férjük után azon hadiözvegyek is gondozotti körbe kerüljenek, akik Magyarországról vonultak be, de lakhelyváltozás nélkül jelenleg más állam polgárai. A javaslat megteremti a volt hadiárva járadékát, valamint a volt hadigondozott családtag és volt hadigyámolt járadékát. A hatályos törvény szerint a hadigyámoltnak, illetve a hadiárváknak a következőkben jár ellátás. A gyermek 16. életévének betöltéséig; ha oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a 25. életév betöltéséig; illetve ha a gyermek az előző pontokban meghatározott időtartam alatt tartósan megrokkan, ennek az állapotnak a tartamára, a gyermek életkorára tekintet nélkül, feltéve, hogy munkaképességének csökkenése a 67 százalékot, illetve egészségkárosodása az 50 százalékot elérte.
A hadigondozásról szóló törvény másik paragrafusa szerint hadigondozott családtag a szolgálat következtében meghalt személynek, illetőleg hadirokkantnak az általa életében ténylegesen eltartott, 60. életévét betöltött vagy legalább 67 százalékban csökkent munkaképességű, illetve legalább 50 százalékos egészségkárosodású szülője, nagyszülője, testvére és féltestvére. A javaslat szerint minden hadiárva, hadigyámolt és hadigondozott családtag járadékot fog kapni, akiknek pénzellátását nagykorúvá válása miatt vagy politikai okokból megszüntették vagy szüneteltették, illetve ilyen ellátás iránti kérelmét politikai okokból elutasították, továbbá aki ez irányú kérelmét politikai okból elő sem terjesztette. A területi hatályt a hadiözvegyekhez hasonlóan kiterjesztetten állapítja meg a javaslat. Az ellátás független attól, hogy a jogosult részesül-e egyéb ellátásban. A havi összege megegyezik a hadiárvának, hadigyámoltnak járó járadék összegével, azaz az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30 százalékával.
Az MSZP a törvényjavaslat elfogadását támogatni fogja. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit